Girişimcilik Sürecinde Sosyal Ağların Etkileri

thumbnail.default.alt
Tarih
2010-10-20
Yazarlar
Başeğmez, Serdar
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Girişimcilik ve sosyal ağ etkileşimi son yıllarda detaylı bir şekilde araştırılmaya başlanmıştır. Girişimcinin şirketleşmesi için gereken kaynaklara, bilgiye, güce ve fırsatlara ulaşmak amacıyla sosyal ağını kullanması ve bu süreçte çevresel yapılardan ne şekilde etkilendiği; ekonomi, sosyoloji, psikoloji ve hatta antropoloji disiplinleri tarafından farklı yaklaşımlarla incelenmektedir. Bu araştırmada bilgi teknolojilerine dayanan iş alanlarında girişimcilik ile sosyal ağlar etkileşimini kalitatif yöntemlerle incelenmiş ve Türkiye’deki iş dinamikleri ve sosyokültürel yapının oluşturduğu ortamda geçerli bir model oluşturulmuştur. Süreç odaklı olarak incelenen girişimciliğe etki eden girişimci özellikleri, sosyal ağ karakteristikleri, durumsal, yapısal ve çevresel faktörler, referans yöntemiyle seçilen girişimci örneklemiyle yapılan yüzyüze görüşmelerle araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, literatür araştırmaları ve öncül bulgular sonucu oluşturulan kuramsal perspektif, ileride yapılacak kantitatif araştırmalar için temel oluşturacak şekilde bir modele aktarılmıştır.
Interaction between entrepreneurial process and social networks has been studied for a couple of decades. To gain a legislative entity, entrepreneur has to reach necessary power, information, resources and opportunities. Multiple disciplines such as economy, sociology, psychology and even anthropology, collaboratively study different approaches to how entrepreneurs use their social networks to achieve this connections and how they are affected environmental factors. In this study, the interaction between social networks and entrepreneurship in information technology centric businesses have been analyzed. A theoretical model for new businesses in Turkish business dynamic and socio-cultural context has been established and validated. Entrepreneurial process has been investigated to determine involved entrepreneur personality, network characteristics, situational, structural and environmental factors, using face-to-face interviews with entrepreneurs sampled with reference method. Upon research, the theoretical perspective constructed from literature and preliminary findings has been converted to a complete model to base future quantitative studies.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Anahtar kelimeler
Girişimcilik, Küçük İşletmeler, Sosyal Ağlar, Sosyal Kapital, Entrepreneurship, Small Business, Social Networks, Social Capital
Alıntı