Birinci Dünya Savaşı’nın Osmanlı İmparatorluğu’nda Finansmanı Ve Savaşan Diğer Devletlerle Karşılaştırılması

thumbnail.default.alt
Tarih
2009
Yazarlar
Akıncı, Emre
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Institute of Social Sciences
Özet
Birinci Dünya Savaşı, günümüze kadar süren dünya düzeninin oluşmasında çok önemli bir rol oynayan; ülke sınırlarının çizilmesini ve hatta birçok devletin ortaya çıkmasını sağlayan en önemli etkenlerdendir. Bu çalışmada, iktisadi bir bakış açısı ile aşağıdaki konular incelenmiştir: ?Ekonomik bir unsur olarak savaş, Osmanlı İmparatorluğu'nun ve diğer bazı devletlerin savaşı finansmanı, halkın iaşesi ile halkların refah düzeylerindeki dramatik düşüşler, finansal kaynaklar, savaş ekonomisi ve sonuca olan etkisi.? Aynı zamanda, sayısal veriler ile ülkelerin durumları karşılaştırılmıştır.
The Great War I has played a big role in the history and even has determined some country borders. In this study, WW-I was examined with the economical point of view, and the fallowing subjects have been summarized: ?The idea of the war as an economical unit; finance of the war in the Ottoman Empire and in the some other countries; efforts for feeding of peoples during the war with giant fall of welfare; financial resources; economics of war and the effects to the end of the battle.? Also, the relative situations of countries have been compared with the numerical data.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2009
Anahtar kelimeler
Ekonomi, Dünya Savaşı I, Finansman, Osmanlı, Osmanlı Devleti, Savaş ekonomisi, Economics, World War I, Financing, Ottoman, Ottoman State, War economics
Alıntı