Kendiliğinden Yerleşen Betonun Reolojik Özelliklerine Bileşim Parametrelerinin Etkisi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Sağlam, Ali Raif
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Kendiliğinden yerleşen beton, beton teknolojisinde özellikle çeşitli mineral ve yeni kimyasal katkıların kullanılmaya başlanması ile geliştirilen, dayanım ve dayanıklılıktan taviz verilmeksizin işlenebilir beton üretimi mümkün kılan, yoğun donatılı ve dar kesitlere, homojenliğini koruyarak (ayrışmaksızın) kendi ağırlığı ile yayılabilen yüksek akıcılıktaki betonlara denilmektedir. Bu çalışmada, iki farklı çimento, üç farklı mineral katkı ve iki farklı kimyasal katkı kullanılarak üretilen çimento pastası, harç ve betonların reolojik özellikleri ölçülmüştür. Reolojik özelliklerin belirlenmesinde, çimento pastası ve harçlarda eşeksenel viskozimetre, betonlarda Tattersal’in geliştirmiş olduğu alete benzer ve yeni yapılan viskozimetre kullanılmıştır. Beton deneylerinde de viskozimetre kullanılması ile tek nokta deney aletlerinden farklı olarak, betonların taze haldeki özelliklerinden olan plastik viskozite ve kayma eşiği değerlerinin her ikisine birden temel olabilecek verilerin elde edilmesi mümkün olabilmektedir. Su/bağlayıcı, kimyasal katkı/bağlayıcı, mineral katkı/ bağlayıcı oranları, karışımların kayma eşiği ve viskozitelerinin 90 dakikaya kadar ölçülmesi ile incelenen bazı parametrelerdir.
Self compacting concrete is a new type of concrete which has been developed using new chemical and different mineral admixtures in concrete technology and that would not required to be vibrated but would consolidate under its own weight to producing flowable concrete with high strength and good durability. In this study, rheological properties of cement paste, mortar and concrete which have been produced with using two different cement, three different mineral admixture and two different kind of chemical admixture, were measured. Co axial type viscosimeter for cement paste and concrete viscosimeter test apparatus which has been new developed for self compacting fresh concrete were used to evaluate rheological properties. It will be possible to obtain data for both plastic viscosity and yield value which are properties of fresh concrete by using concrete viscosimeter for concrete. Water/binder, chemical admixture/binder, mineral admixture/binder ratios are some of the parameters investigated by measuring the yield value and viscosity of the mixtures up to 90 min.
Açıklama
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Anahtar kelimeler
Kendiliğinden Yerleşen Beton, Beton Viskozimetresi, İşlenebilme, Reoloji, Kimyasal Katkı, Mineral Katkı, Self Compacting Concrete, Concrete Viscosimeter, Workability, Rheology, Chemical Admixture, Mineral Admixture
Alıntı