Giyilebilir Algılayıcılar İle Yaşamsal Verilerin Ölçülmesi İletilmesi Ve Görüntülenmesi

thumbnail.default.alt
Tarih
Yazarlar
Güler, Murat
Süreli Yayın başlığı
Süreli Yayın ISSN
Cilt Başlığı
Yayınevi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Institute of Science and Technology
Özet
Günümüz teknolojisinin artık ayrılmaz parçaları olan algılayıcıların, mikro boyutlara kadar küçültülmesi, kullanım yerlerini büyük ölçüde genişletmiştir. Bu durum, elektronik ve tekstil disiplinlerini birleştirmiş ve ortaya “Akıllı Tekstiller” dediğimiz yepyeni bir çalışma alanı çıkmıştır. Bu çalışmada vücut duruşu, solunum hızı ve yürüme, koşma gibi vücut hareketleri, MEMS tabanlı ivmeölçer kullanılarak algılanmıştır. Söz konusu hareketler için 10 farklı kişiden toplanan veriler RF (Radyo Frekans) yöntemi ile bilgisayara iletilmiş ve gerçek zamanlı olarak görüntülenmiştir. Elektronik donanım, tekstil malzemelerine giyilebilir bir şekilde yerleştirilerek ARF-Giysi sistemi tasarlanmıştır. Yaşamsal verilerin toplanmasının ardından vücut duruşu, solunum hızı, yürüme ve koşma hareketlerinin her biri için belirleyici genlik ve frekans özellikleri belirlenmiştir. Proje, MEMS tabanlı algılayıcılar ile yaşamsal verilerin bir kısmının ölçülmesini, bu verilerin RF yöntemle iletilmesini, LabVIEW ile gerçek zamanlı olarak görüntülenmesini ve ARF-Giysi sisteminin oluşturulmasını sağlamıştır.
With the advancements in technology and science, electronics have been getting smaller and smaller, which enables researchers and scientist to weave the electronics and interconnections into the fabric. This new technology causes to establish a new concept called “Electronic-Textiles (e-Textiles)”, which allows cost-effective and efficient solutions for various applications. In this project, the main idea is monitoring the vital body signs by putting the electronic devices into the garments in a compact way. Among the many of vital body signs, posture, respiration rate and body activities like walking, running have been monitored. The measurements have been performed with a MEMS based accelerometer which is widely used in many applications. The electronic components have been placed into the fabric with the ARF-Shirt vital body signs monitoring system. Collected data from 10 subjects with ARF-Shirt system have been transmitted by RF transmission and monitored in real-time. After collecting the data, the characteristic amplitude and frequency values were obtained for each activity. With this project, measuring a part of vital body signs with MEMS accelerometer, transmitting the data by RF Transmission, monitoring with LabVIEW in real-time and forming the ARF-Shirt system were performed.
Açıklama
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Anahtar kelimeler
Akıllı Tekstiller, Smart Tekstil, Elektronik Tekstiller, MEMS Algılayıcılar, RFID, Smart Fabrics, Intelligent Textiles, MEMS Sensors, RFID
Alıntı