Pazarlamanın Arge Çalışmaları Üzerine Etkisinin İncelenmesi - Murat, Dursun Kürşad (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Bu çalışmada, pazarlama ile ARGE arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi yapılacak ve pazarlamanın ARGE çalışmaları üzerindeki etkisine ve önemine vurgu yapılacaktır. Bu değerlendirmede pazarlamadan alınan bilginin ARGE tarafından kullanımının ne gibi sonuçlar doğurduğu, bu bilgilerin tam kullanılıp kullanılmadığı, bu bilgilere ARGE’nin ne derece güven duyduğu ve pazarlamanın ARGE’yi tam ve doğru olarak bilgilendirip bilgilendirmediği gözlenecektir. Ayrıca pazarlamanın ne derece ARGE’ye yakın olduğu, bu yakınlığın ilişkiyi nasıl etkilediği ve ilişkiden çıkan sonuçlar üzerinde durulacaktır. Bunlara ek olarak ilişkiyi artıran ve engelleyen nedenlere değinilecektir. Bu değerlendirmeleri yapmak için öncelikle anket çalışması yapılmış daha sonra analizi kolaylaştırmak ve daha hızlı değerlendirebilmek için faktör analizi yapılarak faktör sayısı indirgenmiştir. Bunun sonucunda çıkan faktörlere de varyans analizi yapılarak etkileşimler hesaplanmıştır.

In this thesis, the interface between marketing and R&D is evaluated and the effects of marketing on R&D studies and its importance will be emphasized. In this evaluation it will be observed that the use of information obtained from marketing will caused what type of results, whether these information will be used completely or not, whether R&D trusts them or not and whether marketing inform R&D correctly and exactly or not. Furthermore, it will be emphasized on the relation between marketing and R&D, how this relation effects the interaction and the consequences resulted from this relations. To make these evaluations firstly questionnaire are distributed to companies and they filled them. Then, to facilitate the analysis and to evaluate it rapidly factor analysis is used and number of variants are reduced. The factors resulted from that analysis are subjected to variant analysis. In this way interactions are calculated.
The Study Of Marketing Effects On R&d Studies
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Pazarlama; ARGE; Pazarlama ve ARGE ilişkisi; Marketing; R&D; relations between marketing and R&D