Kanun eğitiminde taksim çalışmalarına yönelik ajilite içeren alıştırma ve etütler - Kılıç, Tolga Volkan (Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu tez çalışmasında, taksim formunun kanun çalgısıyla uygulanışında önemli bir unsur olan ajilitenin kullanımına yönelik öğrenciyi hazırlayıcı mahiyette alıştırma ve etütlerin hazırlanması amaçlanmıştır. Kanun icracıları içerisinde taksimlerinde ajilite içeren farklı müzikal kalıpları kullanan icracıların duate teknikleri, mızrap kullanım şekilleri incelenmiş ve bunların öğrenci tarafından uygulanabilir hale getirilebilmesi için alıştırma-etütler hazırlanmıştır. Giriş bölümünde geleneksel taksim formunun tanımı ve özellikleri, farklı teorisyen ve icracıların görüşleri üzerinden aktarılmıştır. Sonrasında 20. yüzyılda kanun için yazılmış olan metotlar incelenmiş ve literatür araştırması bölümünde inceleme sonucu herbir metot için ayrı başlık altında maddeler halinde verilmiştir. İcralarında ajilitesi ve ifade gücü yüksek kanunilerden sırasıyla Ahmet Yatman, Ahmet Meter ve Halil Karaduman'a ait belli başlı taksimlerden ajilite örneklemelerinin yer aldığı bölümler notaya alınmış, bu taksimlerdeki mızrap kullanımının ajiliteye katkısı ikinci bölümde açıklanmaya çalışılmıştır. Geleneksel duate teknikleri için yazılmış, literatür kısmında bahsedilen metotlardan örnek alıştırmalar alınmış, bu alıştırmalardan yola çıkılarak hazırlanan yeni çalışmalar aynı örnekler ile birlikte bu bölümde verilmiştir. Üçüncü bölümde sağ el sürtme tekniğine ve ters mızrap kullanımına dayalı olarak yazılmış alıştırmalar ile birlikte bu mızrap tekniğinin ajiliteye faydası gösterilmiştir. Sık kullanılan makamlar üzerinden bestelenen yeni etütlerde, çalışmada yer alan tüm kalıpların kombinasyonları kullanılarak uygulamada gösterilmesi hedeflenmiştir. Sonuç bölümünde çalışmada ele alınan metotların icracıya kazandırdıkları özelliklerin sınırlılığı belirtilmiş, modern çalış tekniklerine uygun kazanımların elde edilmesi için daha teknik çalışmaların yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Exercises and etudes including agility work for taksim studies in kanun training
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022
Keywords: çeviklik; müzik eğitimi; çalgılama teknikleri; Taksim sanatı