Toz Katkı Tipinin Kendiliğinden Yerleşen Betonun Kırılganlığa Etkis - Alyamaç, Kürşat Esat; İnce, Ragıp (Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2011)
Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB), sık donatılı dar ve derin kesitlere kendi ağırlığı ile yerleşen, herhangi bir vibrasyona gerek kalmadan sıkışan, dayanım veya dayanıklılık özellikleri ve performansları yüksek, çok akıcı kıvamlı özel bir beton türüdür. Bu özel beton türünün kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. KYB’yi geleneksel betondan ayıran en önemli tasarım özelliği, karışımda kullanılan toz katkılardır. Toz katkılar süper akışkanlaştırıcı katkılar yardımıyla betonun taze ve sertleşmiş haldeki özellikleri üzerine olumlu etkilerde bulunurlar. Bu çalışmada, silis dumanı gibi gerilme yığılmasını (SD), uçucu kül (UK) ve mermer tozu (MT) olmak üzere üç tip toz katkı kullanılmıştır. Deneylerde kullanılan karışımların toz katkı tipleri hariç tasarım özellikleri aynıdır. Geleneksel betonda dayanım arttıkça beton gevrek bir özellik göstermektedir. Yani betonun kırılganlığı dayanım arttıkça artmaktadır. KYB’de ise toz katkı tipinin betonun kırılganlık özelliğine nasıl etki edeceği merak edilmiştir. Bu özelliğin belirlenmesi için Boyut Etkisi Kanunu (BEK) kullanıldı. Beton basınç dayanımının belirlenmesi için standart küp numuneler ve boyut etkisi kanununun uygulanabilmesi için farklı boyutlarda kiriş numuneler kullanıldı. Sonuç olarak, silis dumanı ve uçucu kül kutlanılan betonların, mermer tozu kullanılan ve referans betona oranla daha sünek davrandığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, Boyut etkisi kanunu, Silis dumanı, Uçucu kül, Mermer tozu
17. Ulusal Mekanik Kongresi