Linux işletim sistemi üzerinde postscript dili ve postscript ile gafik uygulamaları - Kayır, Hakan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995)
Bu çalışmanın asıl amacı, öncelikle LINUX işletim sistemi üzerinde Postscript dilinin incelenmesidir. Buna bağlı olarak Postscript 'in çalışma ilkelerinin açıkça ortaya konması, yeteneklerinin sergilenmesi ve LINUX işletim sistemi üzerindeki temel özelliklerinin belirlenmesi çalışmanın ana çizgilerini oluşturmaktadır. Bunun yanında çalışmaların daha iyi anlaşılabilmesi, Postscript kullanımı sırasında karşılaşılabilecek zorluklar ve sınırlamaların belirlenmesi ve pratik olarak ellerindeki değerleri grafik biçiminde görmek isteyenlere hazır yapılar kurulması amacıyla Postscript üzerinde grafik uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalar pasta dilimi. 2-boyutlu. çubuk ve 3-boyutlu grafikleri içermektedir. Tamamen parametrik bir yapıda hazırlanmış olan bu altyordamlara kullanıcıların müdahale etmesi gerekmemekte, ilgili değerler verilerek yordamların çağırılması yoluyla istenilen tipte grafik çıkarta bilmektedir. Böylece bu programlar birbirlerinden ayrık birer altyordam olmaktan ziyade, bir bütünün parçaları şekillidedirler. Bu sayede programların ileride bir paket halinde birleştirilmeleri söz konusu olabilecektir. Mevcut çalışma, aynı zamanda bir grafik paketinin ortaya çıkartılması sırasında, dikkat edilmesi gereken hususlara da işaret etmektedir. Her grafik tipi planlama ve hazırlık aşamaları ayrı ayrı dikkate alınmış, karşılaşılan zorluklar ve sınırlamalar değerlendirilmiş ve genel uygulama il keleri açıklanmıştır. Böylece benzer bir çalışmaya ilgi duyabilecek kişilerin başvurabilecekleri bir kaynak yaratılmak istenmiştir. Ayrıca, programların nasıl kullanılabileceğini anlatan bir kullanım kılavuzu da hazırlanmıştır. Detaylı bir grafik çizim paketinin temellerini oluşturabilecek bu çalışmanın Postscript ile yapılması, diğer dillerden çok farklı bir yapıya sahip olan Postscript dilinin incelenmesi ve sağladığı nimetlerinin etkin olarak kullana bileceğinin kanıtlanması açısından önemlidir.

The most important goal of this study is, researching of Postscript lan guage on LINUX operating system which is derived from MINIX (UNIX on PC). LINUX has also most usability on scientific researches among the UNIX family. Postscript is the name of a computer programming language developed by originally. by Adobe Systems Incorporated to communicate high-level graphic information to digital laser printers. It is a flexible, compact and powerful language both for expressing graphic images and for performing general programming tasks. As is true with many programming languages, the Posatscript language has been designed for a specific purpose - to express complex digital graphics in a device-independent manner. Powerful typesetting features are built into the language for sophisticated handling of letterforms as graphics. The three most important aspects of the Postscript programming lan guage are that is interpreted, that is stack-based, and that is uses a unique data structure called a dictionary. The dictionary mechanism gives the Postscript language a flexible, extensible base, and the fact that the lan guage is interpreted and uses a stack model means that programs can be of arbitrary length and complexity. Since very little overhead is necessary to execute the programs, they can be interpreted directly from the input stream, which means that no memory restriction is placed on a Postscript language program other than memory allocated by the program itself. The Postscript language is based heavily on context or state. This context dependency is very powerful - by modifying the coordinate systems transformation, any page can be easily scaled, rotated or translated. The program executes in the context established for it beforehand. By redefin ing the context of the dictionary stack mechanism, built-in Postscript op erators can easily be replaced by procedures with additional functionality.
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Grafikler; Linux; Programlama dilleri; İşletim sistemleri; Engineering Sciences; Graphics; Linux; Programming languages; Operating systems