İzmit Körfezi Çok Kanallı Sismik Yansıma Verilerinin Değerlendirilmesi - Yücesoy, Emine Esra (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, İzmit Körfezi’ne ait yüksek çözünürlüklü çok kanallı sismik yansıma verileri bölgenin aktif tektoniğini belirlemeye yönelik olarak değerlendirilmiştir. Bu veriler 17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminin ardından Eylül 1999’da MTA Sismik–1 araştıma gemisiyle tarafından 64 hat üstünde toplanmıştır. Sismik yansıma hatları kuzey-güney yönünde 1 ve 0.5 km hat aralığında ve toplamda 347 km uzunluğundadır. Veriler İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Jeofizik Bölümü Nezihi Canıtez Veri İşlem Laboratuarlarında değerlendirilmiştir. Sismik göç kesitleri batimetri verileriyle birlikte değerlendirilmiştir. Sağ yanal atımlı Kuzey Anadolu Fayı’nın (KAF) kuzey kolu İzmit Körfezi’nin yapısını kontrol etmektedir. KAF doğu ucundan körfeze girerek körfez içinde merkez ekseni boyunca D-B uzanımlı devam eder. Yığma ve göç kesitlerinde 0.8 sn.’lere kadar net izlenebilmektedir. KAF’nın bölgede yarattığı aktif tektonik izler körfez batimetrisinde de etkilidir: Batı, Karamürsel ve Doğu basenleri olarak adlandırılan çukurlukların oluşmasına sebep olmuştur.

In this thesis, active submarine tectonism in the Gulf of İzmit, eastern Marmara Sea, was investigated by high resolution multi-channel seismic reflection data. The data were collected along 64 lines by R/V MTA Seismic-1 in September 1999 just after the 17th August 1999 Kocaeli earthquake. Seismic reflection profiles are mainly in N-S direction with 1 and 0.5 km intervals with total of 347 km length. The data were processed in the Nezihi Canıtez Data Processing Laboratory of Department of Geophysics, İstanbul Technical University (İTÜ). Seismic migration sections of the Gulf of İzmit were interpreted with the light of the bathymetric map of the gulf. The northern branch of the right-lateral North Anatolian Fault (NAF) controls the structure of the Gulf of İzmit. It enters the gulf from the easternmost tip and follows the central axis mainly in E-W direction. The fault is traced in the stacked and migrated sections as a vertical discontinuity from the sea bottom to the 0.8 seconds. Bathymetric image map shows 3 basins in the gulf from east to west: Eastern, Karamürsel and Western basins. These three basins are controlled by the NAF, followed mainly in E-W direction in the bathymetric map of the gulf.
Interpretations Of The Multi-channel Seismic Reflection Data In The Gulf Of Izmit
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: İzmit körfezi; Çok kanallı sismik yansıma; aktif denizaltı tektoniği; Kuzey Anadolu Fayı.; Gulf of İzmit; Multi-channel seismic reflection; Active submarine tectonism; North Anatolian Fault