Use of Composite Barrier in Radioactive Waste Repositories - Erentürk, Sema; İleri Durmuş, Rüveyda Kübra (Hacettepe University, 2023)
Bu çalışmada, sulu bir çözeltiden 126Sn ve 79Se radyonüklidlerin uzaklaştırılması için PAN/Zeolit bazlı kompozit bariyer malzemesinin performansı değerlendirildi. Kompozit bariyer malzemesinin performans değerlendirmesi 126Sn ve 79Se radyonüklidleri için SWOT analizi kullanılarak ayrı ayrı yapılmıştır. Ayrıca, radyoaktif atık depolama alanlarından bu radyonükltlerin yanlışlıkla salınması durumunda, insan dışı canlılara yönelik riskler değerlendirilmiştir. Bu riskler ERICA assessment tool kullarak tatlı su ve karasal biotaların alacağı toplam dozlar hesaplanarak değerlendirilmiştir. Tatlı sudaki kabuklular, fitoplankton ve vasküler bitkiler gibi referans biyotaların maruz kaldığı toplam doz aralığı, kompozit bariyer malzemesi kullanılarak 126Sn izotopu için 4.02E6-3.87E9 µG h-1'e ve 79Se izotopu için 3.35E07-1.92E12 µG h-1'e düşürülmüştür. Annelidler, çimenler, likenler ve briyofitler, memeliler ve ağaçlar gibi karasal referans biyotasında, maruz kalınan toplam doz aralığı 126Sn için 7.41E04-4.51E06 µG h-1ya ve 79Se için 2.15E06-5.53E09 µG h-1'e düşürülmüştür.
Keywords: Engineering; Radioactive waste repositories; Composite barrier; Tin-126; Selenium-79; Risk assessment; Mühendislik