Engerek Otu Tohumu Yağı Ve Laurik Asit Kullanarak Enzimatik Yöntemle Düşük Kalorili Yağ Üretimi - Gökçe, Jülide (Fen Bilimleri Enstitüsü)
Bu çalışmada engerek otu (Echium vulgare) tohumu yağı ve laurik asit kullanılarak enzimatik asidoliz tepkilemeleri ile düşük kalorili yapılandırılmış yağların üretimi amaçlanmıştır. Tepki yüzey yöntemi (TYY) kullanılarak reaksiyon koşulları incelenmesi ve optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Enzimatik asidoliz tepkimelerinde Rhizomucor miehei’den elde edilen ve sn-1,3 spesifik bir lipaz olan Lipozyme® RM IM enzimi kullanılmıştır. Tepki-yüzey yöntemi ile substrat mol oranı (2-5 mol/mol; laurik asit/TAG) ve reaksiyon süresi (4-8 saat) olmak üzere seçilen iki faktörün reaksiyon koşullarına etkisinin modellenmesi ve reaksiyon koşullarının optimizasyonunda 5 seviyeli Merkezil Bileşik Deney Tasarımı (CCD) kullanılmıştır. Reaksiyonlar sonucunda seçilen tepki [laurik asit miktarı (%)] regresyon analizi ile değerlendirildiğinde istatiksel olarak anlamlı kuadratik model elde edilmiştir. Tepki-yüzey grafikleri incelendiğinde, maksimum laurik asit katılımının; substrat mol oranının 5:1(mol/mol); reaksiyon süresininin 4 saat olduğu koşullarda gerçekleştiği görülmektedir.

In this study, production of low-calorie structured lipids was aimed using Echium seed oil and lauric acid by enzymatic acidolysis reactions. Reaction conditions were investigated and optimized by response surface methodology (RSM). Lipozyme® RM IM, commercially immobilized sn-1,3 specific lipase derived from Rhizomucor miehei, was used in enzymatic acidolysis reactions. Central composite design (CCD) with five levels was and two factors chosen as “substrate molar ratio” and “reaction time” were used to model and optimize the reaction conditions via RSM. Good quadratic model was obtained for the response [amount of lauric acid (%)] by regression. Maximum incorporation of lauric acid is achieved with reaction time (4 hour) and substrat molar ratio [(5:1) (mol/mol) (lauric acid/ TAG)]. Further experiments were done at these optimal conditions in order to verify the models. In addition, the optimal conditions were used for large-scale production to characterize the obtained sturctured lipid. Stearidonic acid content of the final structured lipid was %8,5.
Enzymatic Production Of Low-calorie Structured Lipids By Using Echium Seed Oil And Lauric Acid
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Keywords: yapılandırılmış yağlar; laurik asit; engerek otu tohumu yağı; düşük kalorili yağlar; structured lipids; lauric acid; echium seed oil; low- calorie lipids