Limanlarımızın Ülke Kalkınmasındaki Rolü - Tekbaş, Didem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)
Denizyolu taşımacılığına bağlı olarak limanlar, hinterlandları ile kurulan güçlü ulaşım olanakları ve barındırdıkları fonksiyonlar sayesinde ekonomik kalkınmada önemli alanlar olarak kabul edilmektedirler. Bu çalışmada amaç, liman fonksiyonunun Türkiye’nin ekonomik kalkınmasındaki rolünü belirlemektir. Bu doğrultuda önce bölgeler itibarıyla liman fonksiyonu incelenmiş, daha sonra regresyon analizi yardımıyla limanların kalkınmadaki rolü değerlendirilmiştir. Analiz için ticari aktivitelerine göre 28 liman belirlenmiştir. Limanların bulunduğu illerin gayri safi milli hasılaları bağımlı değişken; limanların rıhtım uzunlukları, elleçlenen yük miktarı, ithalat ve ihracat değerleri, gelen gemi sayısı, çalışan sayısı ve limanların stok kapasiteleri bağımsız değişkenler olarak kabul edilmiştir. Regresyon analizi sonucu limanlarımızda yapılan ithalat, ihracat, yük miktarı, gemi sayısı gibi ticari faaliyetlere yönelik değişkenlerin ulusal kalkınmada etkili oldukları saptanmıştır.

Due to seaway transportation, ports are considered to be very important in terms of inner linkages, accessibility to the overseas and the economic activity in their hinterland. This analysis seeks the role of ports in economic development of Turkey. In the first place, ports of Turkey are analysed. Then, by a regression analysis, the role of ports in the economic development of Turkey is expressed. As gross national income is the best indicator of a nations economic profile, gross national income is assumed as dependent variable. Port length, embarkments-disembarkments, imports, exports, number of ship visits, number of employees, storing capacities of ports are assumed as independent variables. The regression analysis expresses that economic activities such as imports and exports and embarkments-disembarkments and number of ship visits are strongly influential and effective on the economic development of Turkey.
The Role Of Ports In The Economic Development Of Turkey
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Keywords: Limanlar; Ekonomik Kalkınma; Regresyon Analizi; Ports; Economic Development; Regression Analysis