Asenkron Makinede Kafes Kırılmasının İncelenmesi - İmeryüz, Murat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Bu çalışmada, öncelikle kafes arızalarının motorun işletme davranışına, titreşim ve magnetik büyüklüklerine etkisi incelenmektedir. Arızayı tanıma yöntemlerine değinilmekte ve yapılan deneysel çalışmaların verileri kullanılarak frekans aralıklarına göre incelemeler yapılmaktadır. İncelemeler sağlam rotorlu, bir kafes çubuğu arızalı, ardışık iki kafes çubuğu arızalı ve herhangi iki çubuğu arızalı makine için yinelenmektedir. Bütün bu çalışmalar sonucu, çeşitli sayıdaki rotor çubuk arızaları için bir tanı öngörü rehberi oluşturulmakta, stator ve rotor akımları arasında bir ilişki kurulmaktadır. Ayrıca, kafes arızası sonucu oluşan yapısal-simetrisiz işletme durumunda, asenkron makinenin uzay vektörleri modelinin basit biçimde kullananılabileceği bir çözüm önerilmektedir.

In this thesis, the rotor cage problems and their effects on the operation behavior, vibration and magnetic parameters of the induction machine are investigated; then, the fault recognition methods are studied. By using the experimental data, it is provided the machine operation depending on the given frequency intervals. The investigations are repeated for the undamaged rotor, the rotor with two sequential broken bars, and the rotor with two arbitrary broken bars and so on. The results of these works are merged as a prediction guide and a relation rule-base between the stator and rotor currents. Also a solution method is proposed by means of the space vector models of induction machine at the unsymmetrical structural operation condition caused by a rotor fault.
The Analysis Of Broken Bars On The Asynchronous Machines
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: Asenkron motor; rotor arızası; kırık rotor çubuğu; arıza tanısı; Induction motor; rotor failure; broken rotor bar; diagnosis