Pencere Sistemlerinin Isıl Performansının Doğrama Seçeneklerine Bağlı Olarak Değerlendirilmesi - Karakurt, Hande Sezin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008)
Enerjinin oldukça önem taşıdığı günümüzde yapıda, ısıtma ve soğutma yüklerinin minimuma indirilmesi ve kullanılan tüm sistemlerin enerji performans gereksinimlerini en iyi şekilde sağlaması beklenmektedir. Yapılarda gerçekleşen ısı kayıplarında, pencereler önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle pencere ısıl performans özellikleri büyük önem taşır. Bu çalışmada, pencere sistemlerinin, doğrama bileşenine bağlı olarak ısıl performanslarında meydana gelen değişim araştırılmıştır. Çalışmada amaçlanan, ısıl performans açısından, tasarımcı ve kullanıcının ürün seçiminde karar verme güçlüğünü ortadan kaldırmak ve karşılaştırma yapma imkanı sağlamaktır. Firma incelemesi sonucu konut yapılarında en çok tercih edildiği belirlenen yirmi dört adet doğrama tipine ait ısıl performans değerleri (U-değeri), Therm 5 ve Window 5 programları kullanılarak simülasyon yöntemi ile hesaplanmıştır. Ahşap, alüminyum veya vinil malzemeden üretilen farklı boyut ve kesit özelliklerine sahip doğrama tiplerinin U-değerleri elde edilmiştir. Elde edilen sayısal değerler ile doğrama seçiminin pencerenin toplam ısıl performansına olan etkisi ortaya konulmuştur.

Nowadays with the emerging importance of energy, minimizing the burden of heating or cooling and supplying all the requirements of energy performance needs at all systems are expected. Windows plays an important role at energy loses in buildings and because of that, thermal performance properties have great severity at this loses. With this study, thermal performance changes at window systems due to the choice of frame components are investigated with an aim for obtaining opportunities and removing adjudication handicaps at process of product selection by users and designers. As a comprehension for the research, twenty four frames are determined by firm inspections because of their usage frequency in residence structures. Thermal performance values (u-value) of twenty four frames which are determined by firm inspections , measured with simulation method by Therm 5 and Window 5 programs. U-values of frames which made up of wood, aluminium and PVC with different sections and dimension are calculated. And with this measured numerical values, effect of frame choice in total window thermal performance is introduced by this study.
Evaluation Of Thermal Performance Of Window System By Considering Frame Systems
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: Pencere; Isıl Performans; Doğrama; Malzeme; Window; Thermal Performance; Frame; Material