Kalınlığı Hiperbolik Değişen Fonksiyonel Derecelendirilmiş (Fd) Dönen Disklerin Lineer Elastostatik Analizi - Boğa, Cem; Yıldırım, Vebil (Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2015)
Bu çalışmada mühendislikte çok geniş uygulama alanına sahip olan ve son yıllarda oldukça önem kazanan fonksiyonel derecelendirilmiş (FD) malzemeden yapılmış, değişken kalınlıklı ve sabit açısal hızla dönen disklerin lineer elasto-statik analizi Tamamlayıcı Fonksiyonlar yöntemi ile etkin bir şekilde ele alınmıştır. Metod üç farklı metal-seramik çifti için ve ıraksak/yakınsak hiperbolik disk profileri ile üniform disk profili için uygulanmıştır. Malzeme değişim fonksiyonu olarak üssel değişim seçilmiştir. Söz konusu malzemelerden yapılmış disklerde meydana gelen radyal doğrultudaki yer değiştirme ile radyal ve teğetsel gerilmelerin açısal hız ve disk profillerine göre değişimleri grafikler halinde sunulmuştur.

In the present study, elasto-static linear analysis of the rotating variable-thickness disks made of functionally graded (FG) materials, having a wide range of applications in engineering and gaining considerable importance in recent years, is discussed effectively with the Complementary Functions method. This method has been applied for three different ceramic-metal pairs, divergent/convergent hyperbolic disc profiles and uniform disc profiles. An exponential function is chosen as a material grading rule. The variation of the radial displacement, radial and hoop stresses of disks made of such ceramic-metal pairs with the angular velocity and disk profiles are presented graphically.
19. Ulusal Mekanik Kongresi