S.A.R-33 botların ana tahrik sisteminin incelenmesi - Güral, Aydın (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000)
Bu tez çalışmasıyla amaçlanan; sirkülasyona uğrayan SAR-33 Botları makina personelinin gemiyi ve sistemi tanımasını sağlayarak göreve adaptasyon sürelerini daha da kısaltmak, aranılan ve merak edilen teknik bilgilerin toplu bir çalışmayla eksikliğini gidermek, arıza esnasında sisteme müdahale etme hususunda olası çekinceleri ortadan kaldırmak, aksaklıkların kaynak veya kaynaklarının tespiti ile operasyon muhakemesine yardımcı olmak, aksaklıklara getirilen operasyonel çözümler ile milli servetimiz olan bu botların daha uzun ömürlü, etkin ve verimli olarak kullanılabilmesinin sağlanmasıdır. Tez çalışmamda öncelikle mühendislik anlamında bu konunun araştırılması gereğini ortaya koyarak, konunun detaylandırılmasına yönelik hususlar anlatılmıştır. İlerleyen bölümlerde ise; Konunun temelinden bir yaklaşımla mevcut durum ve gelecekle ilgili olası aksaklıklara ışık tutabilecek tarihsel gelişimler irdelenmiştir. Tekne yapısı ve özellikleriyle, ana tahrik sisteminin elemanları olan ana makina, kardan şaft, şanzuman (dişli kutusu), pervane sistemi ve bu elemanların işlevlerini direkt düzenleyen ve etkileyen Piç Kontrol Sistemi geniş bir perspektifte incelenmiş ve anlatılmıştır. Ana tahrik sisteminin performansının değişmesine, sonuçta sürat parametresi ve SAR-33 Botları 'nın yüklendikleri misyonun yerine getirilmesine etki eden faktörler incelenmiştir. Bu faktörlerin tasarım iyileştirme çalışmaları suretiyle bertaraf edilmesi veya olası olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla bir değerlendirme yapılarak, mühendislik ekonomisi açısından yeni bir makina seçimi yerine, operasyonel çözümler uygun görülerek, bu çözümler anlatılmıştır. Çalışma sonucunda, yukarıdaki bölümlerde geniş bir araştırma ile incelenen hususlar dikkate alınarak ulaşılan netice, tezin sonuçları ve öneriler açık bir şekilde sunulmuştur.

Aims of this thesis are to decrease the adaptation periods of SAR-33 Boats for mechanical personnel who are circulating, by giving information about ship and propulsion system, obtaining a whole study for technical informations which are looked for and wondered, cancellation of probable hesitations about interference to system in times of fault, help to operation judgement by fixing source or sources of faults, getting these boats which are our national treasure be able to use more long live, active and effective by finding operational solutions to these faults. Items mentioned for why this subject is detailed by showing need of investigation in vise of engineering in my thesis study firstly. In proceeding sections : Historical improvements was investigated which may lighten nowadays and future probable faults by approaching from base of subject. Ship structure and its properties, components of main propulsion system; main engine, cardan shaft, reduction gear (gear box), propeller system and Piç Control System which effect and arrange operations of components directly or indirectly, studied in a wide perspective and mentioned. Factors are investigated which effect performance of main propulsion system and as an outcome obtaining speed parameter and missions of SAR-33 Boats. By making a judgement with an aim of elimination of these factors by making an design improvement or reducing negative effects to minumum, it is found appropriate operation solutions better in stead of design of a new mechanical plantroom and mentioned them. At the end of the study, it is concluded the result which was reached by paying attention items which were studied on above sections with a detailed investigation, conclusions of thesis and suggestions, in an obvious way.
Main propulsion system of Sar-33 boats
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Gemiler; Kayıklar; SAR-33 Botu; Tahrik sistemleri; Ships; Boats; SAR-33 Boat; Propulsion systems