Mevcut bir betonarme binanın deprem performansının incelenmesi ve güçlendirilmesi - Aydın, Mustafa (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005)
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, binalar için performans kavramı, doğrusal olmayan bir hesap yöntemi olan statik itme yöntemiyle binaların deprem güvenliğinin belirlenmesi ve deprem güvenliği yetersiz olan yapıların güçlendirilmesi konulan hakkında ayrıntılı bilgi verilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, "Statik itme Yöntemi" kullanılarak 3 katlı betonarme bir okul binasının deprem güvenliği belirlenerek, güçlendirme çalışması yapılmıştır. On bölüm halinde sunulan bu çalışmanın, birinci bölümünde, çalışmanın içerdiği konular hakkında genel bir bilgi verilmiş ve bu konuların önemi kısaca vurgulanmıştır. İkinci bölüm, yapıların teşkilinde çok önemli bir yere sahip olan betonarme malzeme ve davranış modelleri üzerinde durulmuştur. Bu bölümde ilk olarak, davranış daha sonrada, malzemelerin davranış modelleri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Son olarak ta bu tezde hesaplarda kullanılan modeller irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, yapı taşıma kapasitesinde önemli bir parametre olan süneklik kavramına değinilmiştir. Dördüncü bölüm, güncel bir konu olan performans kavramına ayrılmıştır. Bu bölümde ilk olarak performans kavramının genel tanımı yapılmış, daha sonra da binalar için muhtemel performans seviyeleri ve bu performans seviyelerinin belirlenmesinde etkili olan kriterler açıklanmıştır. Beşinci bölüm, çalışmanın kapsamı içinde ele alman yapının doğrusal olmayan hesabında kullanılan statik itme analizi hakkında bilgiler verilmiştir. Kapasite Spektrum Yöntemi detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Altıncı bölümde, bir yapının seçilen performans hedefine ulaşıp ulaşmadığının kontrolünde kullanılacak sınır durumları incelenmiş, yapısal elemanlar için performans kriteri uygunluk tablolarına değinilmiştir. Yedinci bölümde, performansa dayalı güçlendirme kavramından bahsedilmiş, güçlendirmenin genel bir tanımı yapılarak, taşıyıcı sistemlerde güçlendirmeye ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Sekizinci Bölümde, Mevcut bir betonarme yapının doğrusal olmayan itme analizlerini içeren uygulama çalışmasına ayrılmıştır. xvı Dokuzuncu bölümde, mevcut bir betonarme yapının doğrusal itme analizi sonucunda binanın güçlendirilmesine ilişkin hesaplara değinilmiştir. Onuncu bölümde de itme analizi hesap sonuçlan verilmiştir.

In this study, the following subjects are presented; design based on performance, assessment of seismic safety by using pushover analysis method (a nonlinear static analysis method) for reinforced concrete buildings and strengthening of reinforced concrete buildings having insufficient seismic safety. Besides, "A three story reinforced concrete building" is evaluated and strengthening process is applied. The study consists often chapters. There is an introduction to the subjects, and their importances are summarised in Chapter 1. Chapter 2 is about the behavior of structural materials which are very important for evaluation of the seismic performance of the building. In this chapter, behavior of materials is given firstly. Then, structural material models are presented secondly. Chapter 3 presents the concept of ductility which is a parameter of considerable interest in the capacity of building systems. Chapter 4 is assigned to the actual term; "performance objectives". Firstly, "performance objectives" are defined. The building performance levels and parameters for determining the performance levels are presented. Chapter 5 is completely about the pushover analysis. In this chapter, the methodology of the nonlinear analysis is explained in detail. The principles of "The Capacity Spectrum Method" based on pushover analysis and application of the methods are explained with details. Chapter 6 is about the response limits which will be used to verify whether the requirements of the chosen performance level are achieved or not. Tables which are related with the response limits of structural elements such as columns, beams and shear walls can also be found in this chapter. Chapter 7 is about the preliminary design of an efficient strengthening strategy using the performance concepts are introduced. The effects of different strengthening strategies which may be applied to the structure are covered in detail. In addition to this, definition of strengthening process and types of strengmening are explained. xvni Chapter 8 is an application of the presented methods on an existing unforced concrete building Chapter 9 deals with the strenghthening and its evaluation of an existing reinforced concrete structure by using pushover analysis. Chapter 10, Summary of the pushover analysis of the structure is given.
Seismic performance analysis and strengthening of an existing reinforced concrete structure
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Yapılar; Betonarme; Deprem etkileri; Buildings; Reinforced concrete; Earthquake effects