Katı Atık Depolama Alanı Sızıntı Sularının Anaerobik Akışkan Yataklı Reaktörde Arıtılabilirliği - Gülşen, Hakki (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Bu çalışmada, İstanbul Avrupa yakası, Kemerburgaz (Odayeri) katı atık düzenli depolama alanı sızıntı sularının anaerobik akışkan yataklı reaktörde (AAYR) arıtılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın yapıldığı akışkan yataklı reaktörün çapı 10 cm, yüksekliği 165 cm, etkili hacmi 13 litre olup yatak malzemesi olarak 0,5 mm’ lik filtre kumu kullanılmış ve sabit yatak yüksekliği 70 cm’ dir. AAYR’de yapılan iki set çalışmalar sonucunda KOİ giderim verimi, birinci kademede %80’ler civarında iken, sonraki kademelerde %90’ lar civarında olmuş ve sistem yaklaşık 6 haftada kararlı hale ulaşmıştır. Yapılan çalışmada AAYR hacimsel organik yükleme (OLR) aralığı 4–27 kgKOİ/m3.gün ve hidrolik bekletme süresi 1 gün olarak elde edilmiştir. Çalışma boyunca yapılan her organik yükleme kademesinde KOİ giderim verimi stabil hale ulaşıldığında, günde giderilen KOİ başına üretilen toplam gaz miktarı 0,51-0,53 l/gKOİgid oranına ulaşmıştır. Yapılan ölçümlerde toplam gazdaki metan muhtevasının %75 olduğu bulunmuştur. Orijinal hacimsel organik yükleme 20 kg KOİ/m3.gün iken yapılan biyofilm çalışmalarında tutunmuş biyokütle konsantrasyonu ortalama 21,25kg/m3 ve biyokütleye dönüşüm oranı (Y) 0,57 gUAKMtut/gKOİgid.gün olarak gerçekleşmiştir.

In this study, treatability of leachate from Odayeri Sanitary Landfill located on the European part of Istanbul was investigated in an anaerobic fluidized bed reactor (AFBR). The experiments have been performed in a pilot-scale fluidized bed reactor having an inner diameter of 10 cm, a height of 165 cm and an effective volume of 13 l. The reactor media was typical filter sand having an arithmetic mean diameter of 0.5 mm and a fixed bed height of 70 cm. The AFBR experiments were carried out by increasing the organic loading rate (OLR) from 2 to 37 kg COD/m3.day in eight operating steps. During 270 days of the operation, the feed rate (Qf) and the hydraulic retention time (HRT) were 13 l/day and 1 day, respectively. COD removal increased from 80% to 90 % with increasing organic loading rates and the AFBR attained steady state conditions with a COD removal of 90% after 6 weeks. Good biogas production yield (Ygas) was obtained as 0.51-0.53 l biogas per g CODrem with a methane (CH4) content of 75%. The mean attached biomass concentration also increased up to 21,25kgAVSS/m3 for the original landfill leachate (OLR=20 kgCOD/m3.day) and the biomass transformation rate (Y) is 0,57 gAVSSatt/gCODrem.day.
Treatability Of Landfill Leachate In Anaerobic Fluidized Bed Reactors
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: Anaerobik Akışkan Yataklı Reaktör; Katı atık depolama alanı sızıntı suyu; Anaerobik arıtma; Biyofilm; Biyogaz; Anaerobic Fluidized Bed Reactor; Landfill leachate; Anaerobic treatment; Biofilm; Biogas