Tekstil Endüstrisinde Benzetim Tekniği İle Üretim Hattı Modellemesi Ve Uygun İş Akış Stratejisinin Belirlenmesi - Kurşun, Senem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Türkiye’de tekstil sektörü incelendiğinde, uzun bir dönem en kârlı, en aktif konumda yer alan sektörde meydana gelen son zamanlardaki gelişmeler, üretim ve ürün pazarlama gibi mevcut yapıda değişikliklerin gerekli olduğunu göstermiştir. Pazarlama stratejilerinden ayrı olarak dünya tekstil endüstrisiyle rekabet edebilmek için, tekstil şirketlerinin üretim-geliştirme çalışmalarına önem vermesi kaçınılmazdır. Tekstil sektöründe en fazla işgücü gerektiren ve karmaşık bir yapıya sahip olan konfeksiyon işletmelerinin düşük verimlilik, ürün miktarının azlığı ve üretim planlamanın zorluğu gibi sorunları vardır. Bu çalışmada işgücü yoğun olan özel bir konfeksiyon işletmesinin gömlek dikim hattı ele alınmış, darboğaz noktaları belirlenip bu noktalara tezgah, işçi ekleme-çıkarma kararlarıyla hattın dengelenmesi ve alınacak yatırım kararlarına destek olacak önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Bunun için öncelikle işletmede iş-zaman etüdü yapılmış, gerek kayıtlardan gerek iş-zaman etüdünden elde edilen veriler istatistiksel testlere tabii tutulmuştur: Bağımsızlık Testi, Teorik Dağılımlara Uygunluk Testi ve Kolmogorov-Smirnov Testi. Elde edilen verilerle kurulan modelin geçerliliği sınanmıştır. İkinci olarak üretim hattındaki darboğaz noktaları belirlenmiştir. Darboğazları elimine etmek için olası senaryolar, çeşitli “what-if” analizleriyle yatırım kararlarını desteklemek için şirket yöneticisine sunulmuş ve son olarak bulunan sonuçlar tartışılmıştır. Modeli kurmak için ENTERPRISE DYNAMICS simülasyon programı kullanılmıştır.

Textile sector had been the most profitable and active sector in Turkey for a long time; however, lately affairs have pointed out that revisions should be done at the ongoing structure, such as production and marketing strategies. Apart from marketing efforts, in an effort to combat with world textile industry, the companies have to develop their production strategies. In textile industry, the complex production is occurred on apparel production (clothing manufacturing), since apparel production is a labour-intensive so that low productivity, and difficulties in production control. In this study; to analyze labour-intensive production strategies, a shirt production line has been considered for simulation model to test investment strategies of a specific company. Firstly, the statistical tests of the real data taken from job floor by time studies are performed: Independence tests, distribution fit and Kolmogorov-Smirnov test for goodness of fit. Then the real data is entered to simulation model for testing the validity of model. Secondly, bottlenecks in the production line are determined. To eliminate them, possible scenarios are tried by various what-if analyses for suggest investment strategies to company administrator and finally, the results of surveys are given and discussed. To set up the model, ENTERPRISE DYNAMICS simulation program is used.
Production Line Modelling In Textile Industry By Simulation And Determination Of Suitable Job Flow
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Keywords: Üretim hattı dengeleme; Simulasyon; Modelleme; Tekstil endüstrisi; Production Line Balancing; Simulation; Modeling; Textile Industry