Denizli Tekstil Sektörünün Mevcut Durumunun Ve Geleceğinin Finansal Oranlar Yardımıyla Araştırılması Ve Diğer Sektörlerle Kıyaslanması - Aypar, Adem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
İşletmelerdeki sürekli büyüme arzusu, sermaye piyasalarının gelişmesi, banka ve benzeri kredi kurumlarının risklerini minimize etme istekleri ve vergi kanunlarının gereken şekilde uygulanabilmesinin sağlanması finansal analizin öneminin artmasına sebep olmuştur. Finansal analizin amacı; firma faaliyetlerinin etkinlik ve başarı derecesini ölçmek, firmanın hedeflerine ne ölçüde ulaşabildiğini tespit etmek, geleceğe ait planları hazırlamak, firmanın yükümlülüklerini ne ölçüde yerine getirebileceğini tespit etmek, faaliyetlerin denetim ve değerlendirilmesini yapabilmektir. Örgütler ve bireyler diğer bir ifadeyle işletmeyle ilgili çıkar sahipleri, söz konusu işletmeyi mali tablolarının finansal analizi yolu ile kısmen de olsa değerlendirebilirler. İşletme yöneticileri de mali tabloların, işletme ve kendi yönetim yetenekleri hakkında fikir veren birer rapor olduğunu bilirler. Ayrıca, mali tablo analizleri finansal verilerin birbiriyle ne dereceye kadar ilişkili olduğu konusunda bilgi verir. Diğer taraftan, işletmeye fon sağlayan finans kurumları ile işletmeye yatırım yapabilecek kurum ve bireyler işletmenin finansal yapısını, firmanın mali tablolarını izleyerek en iyi şekilde değerlendirebilirler. Bu tablolar ve tablolardan yararlanılarak yapılan finansal analiz, işletmenin gelecekteki başarısını tahmin etmede önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Bu çalışmada, Denizli ili tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve rastgele seçilmiş işletmelerin finansal performansları incelenmiştir. Bu sayede, işletmelerin ve dolayısıyla sektörün güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmiş ve yakın geleceğe yönelik beklentiler tahmin edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar diğer sektörlerle kıyaslanmış ve detaylı bir şekilde tartışılmıştır.

Continuous growth requirement of the enterprises, development of the capital markets, the requirements of banks and the same kind of lending society to minimize their risks and providing to apply the tax laws accurately have caused to increase the importance of financial analysis. The aim of financial analysis is to evaluate the efficiency and achievement degree of the firm activities, to determine the ability to reach the firm’s target, to prepare future plans, to confirm what degree the firm can realize its duties, to control and evaluate their activities. Organizations and individuals, in other words people who get profit from company, can evaluate the company partially by financial analysis of financial tables. The managers of the company also know that each of the financial tables is the data which give ideas about management skills of them and of the company. These tables and the financial analysis which is made by using these tables are the important sources to estimate the future success of the company. In this study; financial performances of randomly selected business enterprises in textile sector in Denizli have been analyzed. Therefore; business enterprises’ and so sector’s weakness and strengths have been determined and the future expectations have been tried to be estimated. The obtained results have been compared with the other sectors in Denizli and discussed in detail.
Analysis Of The Textile Sector’s Today And Future In Denizli Through Financial Ratios And Its Comparative Evaluation With The Other Sectors
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Finansal Analiz; Denizli; Tekstil Sektörü; Financial Analysis; Denizli; Textile Sector