Çamaşır Kurutma Makinesi Enerji Tüketim Analizi - Kartal, Tuba (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNESİ ENERJİ TÜKETİM ANALİZİ ÖZET Beyaz eşya sektöründe enerji sınıflarının önemi, çevresel etkilere daha çok dikkat edilmesi ve tüketici alım kararında enerjinin tüketiciler için daha kritik olmaya başlaması nedeniyle giderek artmaktadır. Yapılan araştırmalar müşterilerin alım kararı verirken ana cihaz fonksiyonlarının yanında düşük enerji tüketimi değerlerine de dikkat etmeye başladığını göstermektedir. Gelişmelere bağlı olarak enerji sınıflarının alt ve üst değerleri devamlı olarak revize edilmektedir. Bu sebeple daha az enerji tüketen cihazların çevresel etkileri daha az olması, daha düşük işletme maliyetleri nedeniyle tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bu çalışmada çamaşır kurutma makinesinin enerji tüketiminin analizine yönelik teorik ve deneysel çalışmalar yer almaktadır. Bu amaçla, öncelikle, çamaşır kurutma makinesinde ısı ve elektrik enerjisinin kullanımı, enerji tüketiminin kurutucu komponentleri ile ilişkisi ile ilgili kapsamlı bir literatür çalışması yapılmıştır. Sonrasında bir makine deney numunesi olarak seçilmiş ve standart deney koşullarına uygun olarak deneysel çalışmalarda en sık kullanılan kurutma programı olan pamuklu dolap kuruluğu programında çamaşır kurutma makinesi sisteminin ayrıntılı sıcaklık, basınç, nem ve güç profilleri çıkartılmıştır. İlerleyen aşamada, farklı nem oranları, debiler ve farklı programlar için enerji tüketimi incelenmiş ve bu koşulların enerji tüketimine etkileri ayrıntılı olarak ortaya konulmuştur. Çamaşır kurutma makinesinin pamuklu dolap kuruluğu programı için enerji tüketimini değiştirecek çeşitli parametrelerin tüketime ne yönde etki yapacağı incelenmiştir. Sonuç kısmında ise, enerji tüketiminin iyileştirilmesine yönelik öneriler ve enerji kazanımı yönünden gelişmeye açık alanlar ele alınmıştır.

ENERGY CONSUMPTION ANALYSIS OF AN DOMESTIC TUMBLER DRYER SUMMARY In household applicatins, importances of energy labelling increases because of attetion to environment factors and energy begins to be an critical factor to desicion for consumers buying a machine at last years In this study, consumption of energy a tumbler dryer which type of condenser was studied theoretically and experimentally. In the experimental part of the study, modifications were done on tumbler dryer and modifications effects on the consumption of energy were made to examine. Temperature, pressure, relative humidity and power effects were made to study also dryer performance. This study investigates different ways and applications for increasing the energy efficiency of a domestic tumbler dryer machine. First part of this study includes the overview of a domestic tumbler dryer machine, its components and functions. Second part gives general information about the literature on energy recovery and energy consumption drying performace relations in drying machines. In this part there’s also experimental data of typical temperature, pressure, moisture and energy profiles of a 6 kg capacity sample tumbler dryer machine including cotton dryer program. Third part of this study, energy consumption and effects of these cases on energy consumption is investigated for different amounts of moisture, flow rate and drying programs. Also in this part, effects of different parametres’s investigate on changing consumption of energy for cotton drying programme. And finally, the last part makes a general statement about possible ways for improving the energy efficiency and energy recovery of a domestic tumbler dryer.
Energy Consumption Analysis Of An Domestic Tumbler Dryer Summary
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2008
Keywords: tamburlu kurutucu; enerji tüketimi; tumbler dryer; energy consumption