Türkiye’deki Mühendislik Projelerinde Proje Planlama Ve Başarısı Arasındaki İlişkinin Ampirik Analizi - Belirgen, Ahmet Umut (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, literatür taraması sonucu belirlenen planlama ve başarı faktörleri ile anket oluşturulmuş ve 19 farklı sektörde faaliyet gösteren 52 firmadaki, 65 proje yöneticisinden kullanılabilir sonuçlar elde edilmiştir. Anketin içsel tutarlılığının olduğu, Cronbach Alfa katsayıları bulunarak ispatlanmıştır. Ayrıca faktör analizi için örneklem sayısının yeterli olduğu, bulunan KMO değerlerleri ile belirlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucu elde edilen bileşen yüklerine göre değişkenler, anlamlı olacak şekilde gruplandırılmış ve yeni değişkenler belirlenmiştir. Elde edilen yeni değişkenler ile korelasyon analizi yapılmış ve proje planlamasıyla başarısı arasındaki ilişkinin gücü bulunmuştur. Değişimin etkisi hariç, diğer proje planlama boyutları ile proje başarı boyutları arasında güçlü ve istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar ede edilmiştir. Buradan yola çıkarak, planlamaya yapılan yatırımın başarı ile geri döneceği söylenebilir. Değişim ile başarı arasında bulunan zayıf korelasyona rağmen, bu konu incelemeye açıktır. Proje genel bilgileri ile başarı arasında korelasyon bulunamamıştır. Değişimin etkisi hariç, elde edilen sonuçları literatürdeki diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında benzer sonuçların bulunduğu belirlenmiştir.

In this study, a questionnaire was composed with critical project planning and success factors which were determined according to the literature review. Valid data was obtained from 65 project managers working for 52 companies in 19 different sector. Internal contingency of the questionnaire was proved by determining Cronbach Alpha values. In addition, measure of sampling adequacy for factor analysis was found to be acceptable according to the KMO values. Factor analysis was carried out after these results. New variables were determined that are more meaningful according to the eigenvalues. The power of the relationship between project planning and success was determined according to the correlation analysis between these new variables. Except the impact of change, significant and high correlation was found between project planning and success dimensions. Hence, it is possible to say that investment on project planning will be gained for system as project succes. Although there is no correlation between the impact of change and project success, this subject is open to debate. Also there is no significant correlation between project demographic informaiton and projct success. When the results are compared with the result of several studies in the literature, similar conclusions are found.
An Empirical Analysis Of The Relationship Between Project Planning And Success Of Engineering Projects In Turkey
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2005
Keywords: Proje planlama, Proje başarısı, Değişimin etkisi; Project planning, Project success, Impact of change