Farklı Anlatım Tekniklerinde Mekana Geçiş - Çağlar, Işıl (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, mekan ve mekana geçiş kavramları ele alınmaktadır. Mekana geçiş bir yolculuk olarak görülmekte; ele alınan örnekler bu yolculuk ortak paydasında toplanmaktadır. Yolculuk kurgusu; yol- yolcu- yolculuk zincirinin her bir mekan için ortaya konulmasıyla oluşmaktadır. Bölümlerdeki örnekler, bu kavramların nasıl şekillenebileceğine dair ipuçları taşımaktadır. Bu örnekler yazı; resim- fotoğraf ve mimari gibi farklı düzlemlerden seçilmiştir. Düzlemlerin değişmesi ile , mekan yolculuğu daha geniş bir perspektif ile algılanabilmektedir. Yol, yolcu ve yolculuğun sürekli olarak birbiri ardına sıralandığı, görüntülerinin değiştiği gözlenmektedir. Ancak sabit kalan bu ipuçlarının toplamı olan ‘yolculuk anı’dır. Mekanın kendi içindeki bu serüveni, fiziksel bir kurgu olmasının ötesinde; bu kurgu içinde bıraktığı izler oranında netleşen ve değişen bir kavramdır. Bu izler tezimiz boyunca yolcu tarafından tecrübe edilen ‘an’lar toplamı olarak görülmektedir. Yolculuktan geriye kalan yolcunun ‘an’larıdır.

In this study space and passage in space are examined. Passage in space is seen as a travelling and the examples chosen in this thesis are all gathered under the same denominator. The concept of travelling appears by the way- traveller- travelling chain is thought together. Examples chosen in the chapters all give clues to show how these concepts can be structured. These examples are chosen in different study techniques such as literature, painting-photography and architecture. As the study technigues change, there would be the chance to understand the space travelling with a wider perspective. The way- traveller- travelling stand in line continiously and the appearance of the travelling changes. The experience of space in itself becomes a more clear and a changing concept according to the traces it has left in this concept. These traces are seen as the sum of the travelling ‘moment’ experienced by the traveller. The remain from the travelling in space is ‘the ‘moments’ of traveller.
Passage In Space In Different Studying Techniques
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2002
Keywords: Mekan; Geçiş; Yol- Yolcu- Yolculuk; Space; Passage; Way-Traveller-Travelling