Gelişen Konsept: Dijital Stratejiler Ve I-marketıng - Toksoy, Hasan İbrahim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Günümüzde, internet ortamında sürekli gelişmekte olan ve günlük yaşamımızdan birçok unsuru içeren bir yaşam biçimi var artık: Zengin bir bilgi kaynağı işlevinin ve son zamanlarda sunduğu sosyal paylaşım ortamların yanı sıra, internet ve dijital araçlar günlük yaşantımızda politika, ikili ilişkiler, günden güne büyüyen e-ticaret gibi birçok alanında gittikçe daha çok yer alıyorlar. Televizyon ya da gazete gibi geleneksel mecralar da internetteki yerlerini aldılar. Hatta, miras kanunları dahi artık dijital dünyanın kurallarına göre düzenleniyor, yeniden yazılıyor. Bir şirket ve organizasyonun, pazarlama bütçesini daha iyi kullanabilmesi için, dijitale ayrılan miktar, geleneksele göre giderek artacaktır. Yine de sadece bütçe beklenen sonuçları ve verimliliği sağlamaya yetmez. Pazarlama sorumluları, hedef kitlenin beklentilerini daha iyi karşılayabilecek şekilde dijital uygulamalarını düzenlemek zorunda kalacaklardır. Söz konusu gelişime paralel olarak, alıcılar (müşteriler) süreçte gittikçe daha çok söz sahibi olmaktadır. Bu eğilim sürdükçe, alıcı herhangi bir içerik, hizmet ya da mala erişmek için satıcıya (satıcının ortamına) gitmek yerine, uygun bulduğu satıcıların kendi bireysel (“I-ndividual”) ortamına (alıcının ortamına) erişimi için şans verecektir. Bu tez, dijital pazarlamanın gelişimine dair bir konsept yaklaşımı, ki biz bunu “IMarketing” olarak isimlendirdik, ve bu doğrultuda yeni hedef kitle profiline ulaşabilmek için kullanılacak araçların değişimi hakkındadır.

Today, there is a new form of life in the internet which is constantly growing and representing more aspects of our actual lives: Besides it’s function as a rich source of information and lately a social exchange centre, internet and digital tools have started to get more involved in our lives in terms of the politics, private relationships, e-commerce that grows every day, and the list goes on. Even the laws of inheritance are now being reviewed/re-written in line with the rules of digital. In order for a corporation or an organisation to better utilise the marketing budget, the digital portion will continue to grow against the conventional one. Yet, the budget itself will not be enough to deliver the desired results and efficiency. The marketing specialists will need to fine tune their digital practices to better anticipate the expectations of the audience. This indicate that the recipients (customers) are becoming more powerful in the process. As long as this trend continues, recipients will not prefer to go to the senders (sender environments) for a content, service or product. Instead, they will just enable access of those senders they prefer, to reach their “I-ndividual” places (audiences’ environments). This thesis is about a conceptual look at the emergence of the digital marketing, which we named as “I-Marketing”, and how the tools will evolve in order to achieve their objectives of reaching the new profile of audience.
An Emerging Concept: Digital Strategies And I-marketing
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Dijital Pazarlama; Gelişen Pazarlama Stratejileri; I-Marketing; Digital Marketing; Emerging Marketing Strategies; I-Marketing