Çok Katlı Hastane Binalarında Uygulanabilecek Taban İzolasyon Sistemleri - Bakkaloğlu, Elif; Torunbalcı, Necdet (Fatih Sultan Mehmet Vakﾄｱf University, 2024)
Deprem gerçeği ülkemiz coğrafyasında kaçınılamayan bir doğal afettir. Özellikle afet sonrası ilk başvurulan yerlerden biri olan hastane binalarının deprem dayanımı büyük önem arz etmektedir. Her ne kadar hastane binaları yatay mimariye daha uygun olsa da aşırı kentleşme sonucunda uygun yer bulmada karşılaşılan zorluklar, uygun büyüklükteki arsa teminindeki zorluklar ile uygun yerlerin azalması ve dolayısıyla arsa değerlerinin artması nedeniyle çok katlı hastane binalarının inşa edilmesi ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Yüksek binalarda sismik izolatör kullanımı Japonya’da yaygın olmakla birlikte Türkiye’de sismik izolatör kullanılan yüksek bina sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Bilindiği üzere taban izolasyon sistemleri her ne kadar en etkili depremi izole etme yöntemi olsa da çok katlı binalarda kat sayısı arttıkça ağırlık merkezinin tabandan uzaklaşması devrilme etkisini arttırmakta ve bu sistemlerin kullanımını sınırlandırmaktadır. Bu bağlamda dünyada taban izolasyon yöntemleri uygulanarak inşa edilmiş olan çok katlı binaların yapısal sistemlerinin incelenmesi yanında bu tarz binalarda, taban izolasyon sistemleri haricinde diğer sismik yöntemlerin kullanılması veya her ikisinin beraberce kullanım olanaklarının araştırılması da amaçlanmaktadır.
Keywords: Earthquake; base isolation systems; energy absorbing systems; tall buildings; hospital buildings; Yapı (Diğer); Deprem; taban izolasyon sistemleri; enerji soğuran sistemler; yüksek binalar; hastane binaları; Building (Other)