İklimsel tasarım bağlamında konut binalarında cephe tasarım parametrelerinin hassasiyet analizi - Parlak Arslan, Hilal; Koçlar Oral, Gül (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2023)
Dünya nüfusunun ve sanayileşmenin hızla artmasıyla konut üretimi de hızla artmıştır. Çok sayıda ve yoğun biçimde üretilen konutların, bulundukları iklim bölgesinin özelliklerinin göz ardı edilerek tasarlanması ve kullanım sürecinde konfor koşullarını sağlama çabası, enerji ve çevre sorunlarının artmasında önemli etkenlerdir. Yerleşilen bölgenin iklim özellikleri düşünülerek yapılan iklimsel tasarım, binaların iklimle uyumlu ve enerji etkin olarak tasarlanmasını amaçlamaktadır. İklimsel tasarımda etkili olan parametreler başlıca; dış çevreye ilişkin iklimsel koşullar ile yer, yönlendiriliş durumu, bina formu, hacim organizasyonu, bina kabuğu (cephe), doğal havalandırma, doğal aydınlatma, güneş kontrolü gibi yapma çevreye ilişkin parametreler olarak ele alınmaktadır. Tasarıma ait veriler her zaman iklimsel tasarım parametrelerinin ideal şekilde uygulanmasına olanak vermeyebilir. Tasarım süreci çok sayıda kriterin gözetildiği yinelemeli bir süreçtir. Bu kriterler arasında seçim yapabilmek için, alternatiflerin tanımlanması ve eş zamanlı olarak analiz edilebilmesi için destek sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Konutlarda harcanan enerjinin büyük kısmı iç ve dış çevreyi birbirinden ayırması nedeniyle önemli bir tasarım parametresi olan konut cepheleri aracılığı ile olmaktadır. Bu açıdan bu çalışmada, daha az enerji harcayarak üretilen ve kullanılan binaların oluşturduğu kentlerde yaşayabilmek amacıyla, optimum cephe tasarım çözümlerini üretebilen karar destek sistemi modelinin oluşturulması için hassasiyet analizi aşamasının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Keywords: Architecture; Hassasiyet Analizi; Enerji Etkin Cephe; İklimsel Tasarım; Konut; Mimarlık