Paralel Makinalarda İş Yüküne Yönelik Üretim Kontrolü İlkesi Altında Ürün Tasarımı İle İş Çizelgelemenin Bütünleştirilmesi - Çevikcan, Emre (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)
Müşterinin gerçekten istediği ürünleri, tam da istediği anda tasarlayabilme, çizelgeleme ve imal edebilme becerisini kazanmak, ürünün istenmeden itilmesi yerine, müşteri istediğinde ürünün üreticiden çekilmesi ile hızlanır. Bu şekilde bir anlayış, müşteri odaklılığın üretime yansımasıdır. Çekme sistemleri, küçük partili üretimine imkan veren düşük hazırlık süreleri ortamında uygulandığında üretim temin süresinde önemli kazançlar sağlayacaktır. İlgili yayınlar incelendiğinde, ürün tasarımı ile iş çizelgelemesinde ürün tasarım özelliklerini dikkate alan ve fazla üretim israfını önlemeye yönelik bilimsel temellere dayalı bir çalışma bulunmamaktadır. Yapılan tez çalışmasında paralel makinalarda iş çizelgelemesinde ürün tasarımından faydalanan ve Yüke Yönelik İş Gönderme prensibini taşıyan bütünsel bir yöntem geliştirilmiştir. Geliştirilen meodoloji gerçek bir kablo takımı üretim sisteminde uygulanmış ve hazırlık süreleri ve fazla üretim miktarlarının azaltılması açısından etkinlik sağlamıştır.

To gain the ability of designing, scheduling, and manufacturing the products, which customers exactly demand, in time provides competitive advantage to companies. The above mentioned ability is provided by implementing pull system between the costumer and supplier as well as manufacturing processes instead of push system. Such an approach is the reflection of being costumer oriented in production. In addition, setup time constitutes an important part of production lead time. Pull systems lead to significant achievement in terms of lead time when applied in the environment of short setup times which allows production in small batches. When the relevant literature is reviewed, it is seen that there is not any scientific guiding work which not only considers product design in job scheduling, but also aims to prevent overproduction waste. In this thesis, an integrated methodology that uses product design specifications for job scheduling under the principle of Load Oriented Order Management is developed. The proposed methodology is applied in a real life wire harness production system and has provided effectiveness in terms of decreasing sequence dependent setup times and overproduction wastes.
Integrating Product Design And Job Scheduling On Parallel Machines Under The Principle Of Load Oriented Manufacturing Control
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: iş çizelgeleme; iş yüküne yönelik üretim kontrolü; ürün tasarımı; paralel makinalar; job scheduling; load oriented manufacturing control; product design; parallel machines