Sürdürülebilir Gelişme Süreci İçinde Su Havzaları Ve Hazine Arazilerinin Konumu, Ayazağa Örneği - Gökçe, Gamze (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
İstanbul diğer az gelişmiş ülke şehirlerinde olduğu gibi göçe bağlı hızlı nüfus artışı ve kaynaklardaki artışın nüfus artışının gerisinde kalması, sanayileşme, arazi kullanımlarındaki yanlış planlama ve uygulamalar nedeniyle su kaynakları yeterince korunamamaktadır. Bu göçle beraber şehir nüfusunun hızlı artışı da beraberinde konut problemini doğurmaktadır. Göç eden kişiler de genelde dar gelirli vatandaşlar olduğundan, bu kişiler kamu arazilerini konut amaçlı işgal etmektedirler. Uygun bedelli arsa ve konut üretimi gerçekleştirilemediği için, bu alanda yaşanan talepler, bazı kişilerce kamu arazilerinin parsellenerek satılması gibi bir rant kapısı açmaktadır. Genelde orman veya havza alanı olan bu bölgeler kaçak yapılaşma baskısı altına girmiştir. Kentin su ihtiyacını sağlayan havzalar, barınma ihtiyacından doğan betonlaşma sonucu havza içerisinde açıkta kalan toprak yüzeyleri azalmakta , altyapıdan yoksun bulunan konut alanlarının yol açtığı en büyük problem ise bu alanlardan araziye verilen zararlı atıkların yarattığı kirliliktir. Bunun sonucu olarak da birçok çevre problemini beraberinde getirmektedir. Hazine arazilerinin gelir sağlanması amacıyla satışlarına karar verilmesi büyük problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İstanbul’da yaklaşık 1.5 milyar metrekare hazine arazisi bulunmaktadır. Bu hazine arazilerinde en büyük pay da Şişli ilçesi içinde yer alan Ayazağa Bölgesidir. 1990 yılı itibariyle 20.000 olan gecekondu nüfusu 2003 yılı itibariyle yaklaşık 30.000 kişiye ulaşmıştır. Aynı zamanda bu bölge ormanlık alanlarıyla, fabrikalarıyla, tarım alanlarıyla, iş merkezleriyle hızlı bir kentsel dönüşüm yaşamaktadır. Bu nedenle pilot bölge olarak Ayazağa Bölgesi seçilmiştir. Sonuç olarak, derenin geleceği bakımından havza alanı içerisinde kentin ihtiyaçlarına cevap verebilecek sürdürülebilir bir planlama stratejisi oluşturulmalıdır.

In Istanbul, like other cities of less developed countries, the sources of water are not protected sufficiently because of quick increase of population and increase in sources that stay behind of increase of population, industrialization, wrong planning and applications in the usage of land. This immigration and quick increase of city population to, both cause problem of house. This people occupy the public lands for house, because so the immigrates are generally poor citizen. Demands that are seen in this area open door of rent as like selling the public land by subdividing in order not to perform convenient priced land and production of house. These areas which are generally the area of forest or river basin come in press of illicit construction. The surfaces of ground decrease which is uncovered in the river basins that provide need of water of the city. The greatest problem that was caused by house or areas which are derives of infrastructure is pollution created by harmful leftovers that are given to the land from these areas. As a result, it carries a great deal of problems together. That the public lands are arranged in order to provide income causes to occur great problems. In Istanbul, there is treasury land by nearly 1.5 million squares. So the biggest share in these the public land is Ayazağa area which places in Şişli county. The population of house built without acquiring land that was nealy 20000 persons by 1990 has reached to nearly 30000 persons by 2003. At the same time, this area lives to quick city evolution with their woodland areas, factors, agricultural areas, work centers. Therefore, Ayazağa area has been chosen as pilot area. Finally, sustainable planning strategy should be constituted in the area of river basin for the future of Ayazağa valley that will answer to the needs of the city.
Location Of Water Resources And Public Lands In The Sustainable Development Process, Example Of Istanbul
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2004
Keywords: Sürdürülebilir Gelişme; Havza Planlaması; Ayazağa Bölgesi; Sustainable Development; Region Planning; Ayazağa Region