Viyadüklerin Deprem Durumunda Aashto, Caltrans Standartlarına Göre Tahkiki Ve Bir Uygulama - Yalçın, Serhat (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, Viyadüklerin deprem hesaplarının yapılmasında dünyada kullanılan en güncel şartnamelerden olan AASHTO Standart specifications for Highway Bridges ve CALTRANS Seismic Design Criteria kullanılması konusu işlenmiş ve bir uygulama üzerinde incelenmiştir. İlk bölümde Konu ile ilgili bilgiler verilmiş ve uygulama olarak seçilen Mahmutbey Viyadüğü tanıtılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise AASHTO Standart Specifications for Highway Bridges Division IA: Seismic Design kısımı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Devamında köprünün deprem hesapları AASHTO’nun yöntemi olan Kuvvet Bazlı Analiz (KBA) kullanılarak yapılmıştır. Konu çok geniş olduğundan dolayı köprünün en yüksek ayaklı kolonları olan P5, P6 ayakları ve üstyapı ile altyapının bağlantısını sağlayan elemanlar olan elastomer mesnetler incelenmiştir. Hesaplar yapılırken SAP2000 VER.8.06 NONLİNEAR yapı analiz programı kullanılmıştır. Kolonların eğik eğilme dayanımlarını incelerken oluşturulmuş olan M-N etkileşim diyagramları BIAXIAL programı ile çizilmiştir. Üçüncü bölümde ise CALTRANS Seismic Design Criteria kullanılarak Deplasman Bazlı Analiz (DBA) yapılmıştır. Kolonların moment-eğrilik diyagramlarını elde edebilmek için XTRACT programından yararlanılmıştır. Yapı analizinde SAP2000 VER.8.06 NONLİNEAR kullanılmış ve kolonlarda oluşan plastik dönmeler elde edilmiş, oluşan plastik dönmelere bakılarak köprünün performans seviyesi belirlenmeye çalışılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde kolonlar ve elastomer mesnetlerde her iki yöntem ışığında bulunan sonuçlar karşılaştırılmış, yorumlar yapılmıştır.

In this study, the subject of the use of AASHTO Standart Specifications for Highway Bridges and CALTRANS Seismic Design which is one of the most updated specifications used in the seismic calculations of viaducts,has been examined on an application. In the first part,the information related to the topic has been given and Mahmutbey Viaduct which has been chosen as the application has been introduced. In the second part, the information related to AASHTO Standart Specifications for Highway Bridges division IA: Seismic Design Part has been given. In continuation, the seismic calculations of the bridges has been done by using of Force Based Design (FBD) which is the method used by AASHTO. Because the topic is very broad, P5,P6 piers which are the highest columns of the bridge, elastomeric bearings which are the elements providing the connection of superstructure and substructure have been investigated.SAP 2000 Ver.8.06 NONLİNEAR Structure Analysis program has been used. M-N interaction diagrams used for investigating the biaxial flexure strength has been drawn with BIAXIAL program. In the third section, Displacement Based Design (DBD) has been carried out by use of CALTRANS SEISMIC DESIGN CRITERIA. XTRACT program has been utilized in order to get the moment curvature diagrams of columns. SAP 2000 Ver.8.06 NONLİNEAR Structure Analysis Program has been used in structure analysis, plastic rotations formed on columns have been obtained; and performance level of bridge has been tried to be determined by considering at the plastic rotations. Finally in the forth section the results which were found in columns and elastomeric bearings in the light of both two methods have been compared and comments have been made.
Seismic Design Of Viaducts According To Aashto, Caltrans Specifications And An Application
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Keywords: AASHTO; Caltrans; KBA; DBA; SAP2000; AASHTO; FBD; DBD; SAP2000