Kendi Kendini Temizleyen Betonlarda Kalıp Tipinin Durabiliteye Etkisi - Kuloğlu Yüksel, Fatma Şebnem (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)
Günümüzde, istenilen şekil, renk ve dokuda üretilebilen, sadece malzeme olarak değil tasarım temasının bir parçası olarak estetik özellikleri önem kazanan, aynı zamanda bakım onarım ihtiyaçları azalmış, dayanıklılığı ve dayanımı yüksek betonlar talep edilmektedir. Bu çalışmada, TiO2 katkılı kendiliğinden yerleşen ve TiO2 katkılı vibrasyonla yerleşen normal olmak üzere, iki farklı tip kendi kendini temizleyen beton üretilmiş, aynı zamanda bunları kıyaslama olanağı yaratmak için katkısız kendiliğinden yerleşen ve vibrasyonla yerleşen normal betonlar üretilmiştir. Bunların mekanik özellikleri incelenmiştir. Aynı beton tipleri; metal, ahşap ve polimer olmak üzere farklı cins kalıplara dökülmüş, ve bu örnekler üzerinde, fiziksel özellikleri, durabilite özelliklerini ve fotokatalitik özelliklerini araştıran deneyler yapılmış, kalıp tipinin bu özelliklere etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Durabilite deneylerine bakıldığında KYB ve TKYB beton tipinin birkaç yerde diğerlerine göre daha düşük değerler aldığı görülmektedir. Akrilik ve metal kalıptan çıkan KYB ve TKYB örneklerin 100 çevrimi tamamlayamadan parçalandıkları görülmüştür. Donma-çözülmede eğilmede çekme ve basınç dayanımları genel olarak düşerken, ıslanma-kuruma, kimyasal eskitme çevrimlerinden çıkan örneklerin eğilmede-çekme ve basınç dayanımı değerleri kontrol serisinden yüksek çıkmıştır. Islanma-kuruma çevrimi, örnekler üzerinde bir nevi kürleme etkisi göstererek mekanik dayanımlarını arttırmıştır. Açık hava tesiriyle görünüş değişikliği tayini deneyi için 28 gün %1 HCl çözeltisinde bekletilen örneklerin eğilmede çekme dayanımları kontrol serisinden yüksek çıkarken, basınç dayanımı değerleri kontrol serisinden düşük çıkmıştır.

Nowadays, concrete is demanded in desired shape, color and texture, not only as material but also as a part of the design theme, thus having more importance placed on its aesthetical properties as well as having minimized maintenance requirements with high durability and endurance. In this study, two different types of self-cleaning concrete have been produced; one being self-compacting type with TiO2 additive and the other one normal type settling with vibration with TiO2 additive. Also, in order to make comparison with these types of concrete, normal self-compacting and vibration settling concrete have been produced without additives. Their mechanical properties have been investigated. The same concrete types have been poured into different types of formwork, namely metal, wooden and polymer. On these samples, experiments have been made to investigate their physical properties, durability properties and photo catalytic properties for the purpose of determining the impact of the formwork type on these properties. Looking at the durability tests, it is seen that the KYB and T-KYB concrete types have lower values at certain points compared to the others. It has been observed that the KYB and T-KYB samples taken out of acrylic and metal formwork have disintegrated without completing the 100 cycles. In general their strength in freezing-thawing, flextural strength and compressive strength decrease while the samples that passed through wetting-drying, chemical aging cycles have risen above the control series in tensile strength in bending and compressive strength. Wetting-drying cycle had made a curing effect on the samples and increased their mechanical strength. For the samples which were kept in 1% HCl solution for the determination of appearance change due to open air effects test, the tensile strength in bending has come out to be higher than control series, while their compressive strength has come out to be lower than the control series.
Impact Of Formwork On Durability In Self-cleaning Concrete
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2010
Keywords: Kendi kendini temizleyen betonlar; Fotokataliz; TiO2; Self Cleaning Concrete; Photocatalysis; TiO2