Politics, Struggle, Violence, And The Transformation Of Expressive Culture: An Ethnography Of Kurds' Musical Practices in Turkey - Hongur, Gönenç (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014)
Bu tez, direniş, şiddet, savaş ve çatışma gibi temaların müzik ve dans aracılığıyla kimlik kurma ve estetik bir çerçeve tasarlama faaliyetindeki rolünü incelemektedir. Müziğin kültürel, antropolojik, siyasi ve sosyal bağlamda incelenmesine vurgu yapan etnomüzikoloji, politik şiddet, savaş ve çatışmanın biçimlendirdiği artistik hayatı yorumlamada önemli bir konum almaktadır. Etnomüzikolojik açıdan bu çalışma Kürt etnik ya da ulus kimliğini benimseyen ve önemseyen bireylerin savaş deneyimiyle zenginleşmiş müzik ve dans havuzunu tahlil ederek, çatışma ve savaş durumunda sahne sanatlarının işleviyle ilgili detaylı çalışmalar açısından önemli derecede eksikliğe sahip olan etnomüzikoloji literatürüne yeni bir bakış açısı sunmayı ve savaş ve şiddet saikiyle sergilenen performansın, müzik, dans, estetik, milliyetçilik ve direnişle olan ilişkisini sorgulamayı hedeflemektedir. Çatışma, savaş, şiddet ve direniş pratiklerinin hakim olduğu müzik kültürleri son dönem etnografik incelemelerin yakından ilgilendiği alanların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu incelemelerin ortaya çıkardığı yaklaşım ve kuramların temelinde gelişen bu çalışma, Türkiye'de genellikle üniter devlet ve ulusal selfdeterminasyon karşıtlığı ya da tarih, dil, kültür ve asimilasyon üzerinden tartışılan Kürt ulusal ve siyasal hareketinin özellikle müzik ve dans etrafında gelişen ifade kültürü ile ilişkisini tartışmaktadır. Yaygın internet kültürünün günümüzdeki etkisini de hesaba katarak büyük ölçüde kamusal ifade pratiklerine odaklanan bu inceleme, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin önemli bir kısmının müzik ve müzik merkezli faaliyet alanlarıyla nasıl siyasi mücadele oluşturduğunu ve aynı zamanda kültürel kaynaklarını yeniden yorumlayarak onları nasıl Kürt uluslaşmasının bir parçası yaptığını açıklamaktadır.

The issue of how the relationship between music and resistance-based nationalist politics come into being has been systematically covered by ethnomusicologists lately. Music, as the current study attempts to discover a small part of it, has been one of the main channels through which Kurdish resistance and nationalism in Turkey is nurtured. Many researchers imply the musical transformation of Kurdish resistance and nationalism when they employ the word "politicization" for the change of the characteristics of Kurdish music especially after the mid-1970s. However, this thesis contends that this term could hardly clarify the prevalent position of politicized music in Kurdish culture and society in Turkey. In addition to the investigation of a number of music-centered political events in relation to their musical-related contents, chapters of this thesis have also focused on raison d'être of these events. It attempts to discuss, therefore, the functionality of proclaimed themes of these events in Kurdish culture and political movement. Seeking to offer an ethnographic snapshot that ascertains the effects of the transformative power of warfare, violence, and contentious politics on Kurdish culture, music, and musicians in Turkey, this thesis explains the authoritative role that music and music-centered practices have played in the process of Kurdish cultural and political movement in Turkey. Ultimately this thesis concludes that while music has established itself as a cultural force that affects Kurdish people in Turkey from many directions, it has, at the same time, had a particular role in the expansion of political and armed movement.
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014
Thesis (Ph.D.) -- İstanbul Technical University, Institute of Social Sciences, 2014
Keywords: Etnografya; Etnomüzikoloji; Kürtler; Müzik; Müzik kültürü; Savaş; Siyasal şiddet; Siyasi müzik; Şiddet; Ethnography; Ethnomusicology; Kurdish; Music; Music culture; War; Political violence; Political music; Violence