Darbe Yansıma Yöntemi İle Kablo Arızalarının İncelenmesi - Turan, Selim (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)
Darbe yansıması yöntemi kablo arızalarının bulunmasında kullanılan en yaygın yöntemdir. Kablo içersine gönderilen darbenin empedans değişimlerinden geri yansıması ilkesine dayanan bu yöntem modern arıza noktası tespit yöntemlerinin de temelidir. Ölçüm doğruluğu kablonun yapısal özelliklerinin yanı sıra kablo üzerindeki ek noktalarına ve kablonun uzunluğuna bağlıdır Bu çalışmada ilk olarak arıza tespit yöntemleri ile ilgili kısaca bilgi verilmiş ve daha sonra bir darbe yansıma ölçeri tasarlanarak deneyler yapılmıştır. Deney çalışmasında seri ve şönt arızalar oluşturularak arıza direncinin ölçüm doğruluğuna olan etkisi araştırılmıştır. Daha sonra kablonun yayılma sabiti ve kabloya uygulanan darbenin genişliği değiştirilerek bu parametrelerin ölçüm doğruluğuna olan etkisi incelenmiştir.

Pulse Echo Method is the most common way in locating cable faults. The method which is based on injecting a pulse into cable and catching its reflections is the base point of modern fault location detection techniques. Beside cable’s dielectric properties measurement accuracy depends on both cable lenght and joints. In this study, fault location techniques are briefly explained and than a pulse echometer is designed. Effect of fault resistance on accuracy of measurement is investigated in serial and shunt faults. Experimens is repeated by changing propagation constant and pulse width in order to check measurement accuracy.
Cable Fault Analysis With Pulse Echo Method
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2009
Keywords: Darbe Yansıma Yöntemi; Yayılma Sabiti; Darbe Genişliği; Pulse Echo Method; Propogation Constant; Pulse Width