Sorbentlerin Isıl Bozunma Tepkime Kinetiğinin İncelenmesi - Özkan, Orkun (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere olan zararlı kükürtdioksit yayınımının kontrol edilmesi son derece önemlidir. Kireç taşı, dolomit ve trona gibi doğal sorbentler kömürün yakılmasından kaynaklanan kükürtoksitlerin giderilmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada 7 kireç taşı, 2 dolomit ve bir trona numunesinin ısıl bozunma tepkime kinetiği deneysel TG ve DTG verileri kullanlılarak incelenmiştir. Bu amaçla, BASIC dilinde yazılmış regresyon analizi yaparak TG ve DTG eğrilerinden kinetik parametreleri hesaplayan iki bilgisayar programı kullanılmıştır. Kinetik parametrelerin kullanılan hesaplama yöntemine, gaz atosferine ve numune özelliklerine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Ayrıca dolomit ve kireç taşlarının TG ve DTG eğrilerinin şekli, ısıl bozunmanın gerçekleştiği atmosferde bulunan karbondioksidin kısmi basıncından etkilenmiş, ancak bu etki tronanın TG ve DTG eğrilerinde görülmemiştir.

It is important to control potentially harmful sulfur dioxide emitted into atmosphere by the combustion of fossil fuels. Limestone, dolomite and trona are the natural sorbents which find extensive utilization for the removal of sulfur oxides resulting from the combustion of coal. The scope of present study is to investigate the thermal decomposition kinetics of 7 limestone, 2 dolomite and one trona samples from their experimental TG and DTG data. Two computer programs in BASIC which enable regression analysis and determination of kinetic parameters from experimental TG and DTG data were used . It was found that the values of kinetic parameters showed differences depending on the calculation method, the gaseous atmosphere and the sample properties. It was also observed that, shape of TG and DTG curves of both limestone and dolomite samples is very sensitive to carbon dioxide partial pressure which was found in the furnace atmosphere. However, this effect was not seen on the TG and DTG curves of trona.
Investigation Of The Thermal Decomposition Kinetics Of Sorbents
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1999
Keywords: Sorbent; ısıl bozunma; kinetik; Sorbent; thermal decomposition; kinetics