Pirol’ün Ceryum (ıv) Ortamında Etoksi Nonilfenol İle Heterofaz Polimerleşmesi - Çamoğlu, Merve (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)
Polipirolün seryum amonyum tuzları ile sentezlenmesi çözünürlük özelliğini geliştirmektedir. Seryum amonyum tuzlarının redox reaksiyon sisteminde, sulu ortamda vinil polimerizasyonunu başlattığı daha önceki çalışmalarımızdan bilinmekte olup, redox polimerizasyonu Sulu ortamda polimerizasyon (emülsiyon) reaksiyonunun teknik açıdan birçok avantajı bulunmaktadır. Sulu ortam reaksiyon sisteminde seryumla reaksiyona giren indirgen maddeler, glikoz, maltoz, karboksilli asit, hidroksi asit, aminoasit, amin tetra asetik asit, aminotri metilen fosfonik asit kullanılmıştır. Bu çalışmada pirol monomeri, seryum amonyum tuzu ve etoksi nonil fenol varlığında sulu ortamda redox polimerizasyonu ile polimerleştirilmesi sağlanacaktır. Polipirol nonil fenol redox sistemi ile sentezlenmesi blok copolymer eldesi için çok uygun bir ortam sunmaktadır. Düşük sıcaklıklarda uygulanabilir redox sistemler yan reaksiyonların en aza indirilmesinde kolaylık sağlar. Monomer / oxidant (Pirol / Ce+4) mol oranlarının, elde edilecek polimer verimi ve iletkenlik, çözünürlük gibi fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Elde edilen polimerlerin spektroskopik olarak Fourier Transform Kızılötesi Spekrometresi ve Taramalı Electron Mikroskopu ile karakterizasyonu yapılacaktır. Elde edilecek blok copolymerin çözünürlük iletkenlik gibi özelliklerinde gelişme sağlanması beklenmektedir.Pirolün sulu ortamda, seryum ammonyum tuzunun nitrik asitli çözeltisi varlığında redox polimerizasyonu, oda sıcaklığında manyetik karıştırıcılı sistemde yapılmıştır. Ayrıca sisteme aynı zamanda yüzey aktif madde özelliğine de sahip farklı etoksi grupları içeren nonil fenol eklenerek deneyler farklı mol oranlarında da yapılmış olup. Hem seryum ammonyum tuzunun hemde etoksi nonil fenolün molar konsantrasyonundaki farklılığın polipirolün karakteristik özelliklerine yapacağı değişikliğin incelenmesi sağlanmıştır. Nonil fenolün Ce+4 ile oksidayon reaksiyonu vermesi ile pirol ve nonil fenol kimyasal olarak bağlanması sağlanmıştır ve iletkenlik değeri yaklaşık 10-3 olarak ölçülmüştür.

Pyrrole with cerium (IV) ammonium salts show an improvement in solubility with respect to PPy. Redox systems of cerium (IV) ammonium salts and organic reducing agents are well known initiators for vinyl polymerization in aqueous media.In this work, copolymers of pyrrole and ENP were synthesized via redox polymerization at room temperature. Different molar concentration is applied to the redox reaction of copolymer polypyrrole-nonlyphenol. Polymerization of pyrrole was performed by cerium (IV) ammonium nitrate in combination with ENP in acidic aqueous media. ENP served both as a reducing agent of the redox system and an emulsifier for pyrrole with poor solubility in water. The resulting copolymers were characterized with spectroscopic methods which is Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and scanning electron microscope (SEM). The effect of the concentration of cerium salt and pyrrole on yield, solubility and conductivity was investigated, as well as ENP - type. Results showed that yield of the copolymers strongly depend on Ce+4 concentrations while electrical conductivities of copolymers were measured to be 10-3 S/cm.
Heterophase Polymerization Of Pyrrole And Etoxylate Nonylphenol By Cerium (iv)
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2014
Keywords: Pyrrole; Ceryum; Conductivity; Pirol; Seryum; İletkenlik