Donatısız Beton Perde Duvarlı Yapıların Yanal Yük Dayanımlarının Doğrusal Olmayan Sonlu-Eleman Analizi İle Tesbiti - Güneş, Oğuz; Güneş, Burcu; Sözenoğlu, İsmet (Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2010)
Yapıların yanal yük kapasitelerinin tesbiti perfomansa dayalı sismik güvenlik değerlendirmesi için gerekli temel unsurlardan biridir. Donatışız beton duvarlı yapıların kapasite eğrilerinin belirlenmesi malzemenin doğrusal olmayan davranışını hesaba katabilen analiz yöntemlerinin kullanımını gerektirir. Bu çalışmanın amacı, doğrusal olmayan sonlueleman analiz yönteminin donatışız beton perde duvarlı binaların sismik güvenlik değerlendirmesi ve retrofit tasarımı amacıyla pratik kullanım potansiyelini araştırmaktır. Bu amaçla, seçilen üç binanın artan yanal yükler etkisinde kapasite eğrileri doğrusal olmayan sonlu eleman analizleriyle elde edilmiştir. İncelenen binaların sismik güvenlik değerlendirmesi bu analizlerinden elde edilen yanal yük kapasitelerinin yönetmelikteki tasarım deprem yükleriyle karşılaştırılması yoluyla yapılmıştır. Sonuçlar, kapsamlı modelleme ve hesaplama maliyetine rağmen, doğrusal olmayan sonlu analiz yönteminin donatışız beton duvarlı yapıların sismik güvenlik değerlendirmesi ve retrofıt tasarımı amacına yönelik olarak pratikte kullanılabilecek etkin yöntem olduğunu göstermektedir.

Estimating the lateral load capacity of buildings is an essential component of performancebased seismic safety evaluation. For wall buildings, obtaining the capacity curve requires analysis procedures that consider material nonlinearity. The objective of this research is to investigate practical üşe of nonlinear finite element analysis for seismic evaluation and retrofıtting of Steel frame buildings with concrete shear walls. Three buildings with different levels of structural complexity and irregularity were modeled and their capacity curves were compared with the equivalent static seismic loads to determine need the for retrofıtting. The results Show that despite its computational expense and involved modeling process, nonlinear fınite element analysis can be a powerful practical tool for seismic evaluation
Konferans Bildirisi -- Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi, 2010
Conference Paper -- Theoretical and Applied Mechanical Turkish National Committee, 2010