Takım Çeliklirinin Kaynağı - Akça, Gökhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada öncelikle takım çelikleri hakkında genel bilgi verilip arkasından kaynak edilebilirlikleri ve takım çeliklerine uygulanan kaynak yöntemleri sırasıyla incelenmiştir. Deneysel kısımda, DIN 1.2379 (D2) takım çeliğine iki farklı elektrotla alın kaynağı yapılmış ve ardından sertlik değerleri ölçülmüştür. Elde edilen sertlik değerlerinden , esas metal ile kaynak eriyiği arasında sertlik farkı olduğu gözlenmiş, sertlik farkını gidermek için numunelere sertleştirme işlemi uygulanmıştır. Sertlik ölçme işleminin ardından deney numuneleri 1020ºC sıcaklıkta 45 dakika tutulup ardından suda soğutularak sertleştirme işlemine maruz bırakılmıştır. Sonuçları literatürdeki çalışmalarla karşılaştırdığımızda, numunelerin fırında tutma sürelerinin daha uzun olması gerektiği gözlenmiştir

In this study, firstly general information about tool steel is given and then their suitability of being welded and the welding methods that are applied to tool steel is examined in order. In experimental part butt-welding is made to DIN 1 .2379 (D2) with two different electrode and then their degree of hardness is measured. From the degrees of hardness that are obtained, it is understood that there is hardness difference between main metal and weld solution. In order to remove hardness difference, quenching is applied to the samples. When we compare the results with the studies being done, it is observed that the period which samples are left at furnace must be longer.
Welding Of Tool Steels
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2006
Keywords: Takım Çelikleri; Alın Kaynağı; Tool Steels; Build up Welding