Reaktör Gövdesinde Kullanılan Kompozit Levhalardaki Kusurlar Civarında Termal Gerilme Analizi - Bulut, Osman (Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University, 2018)
Uygulamada bircok alanda kullanilan iki malzemeli kompozit levhalarin, bu levhalardan birinde cesitli etkilerle birlesim yuzeyi civarinda buna dik dogrultuda meydana gelen kusur civarinda, termal gerilme analizi yapilmistir. Bu calismada ozel olarak nukleer enerji santrallerindeki reaktor govdesinde kullanilan celik ve paslanmaz celik iceren kompozit levha modellenmistir. Analizler, sonlu eleman yontemi kullanilarak gerceklestirilmistir. Sonlu eleman modeli, literaturdeki analitik cozumun probleme uyarlanmasi sonucunda ag iyilestirmesi yapilarak dogrulanmistir. Bunun sonucunda kusur geometrisi ve konumuna bagli olarak termal gerilme yigilma faktorunun degisimleri elde edilmistir. Burada secilen kusur turu literaturde tanimlanmis ve gercek yapida ortaya ciktigi tespit edilen kusur turlerinden biri olarak secilmistir.
Keywords: Kompozit levhalar; termal gerilme analizi; gerilme yığılma faktörü; Sonlu Eleman Analizi (SEA); Engineering; Mühendislik