Halka Açılımı Metatez Polimerizasyonu Ve Diels-alder Clıck Reaksiyonları İle Aşı Kopolimerleri Eldesi - Cerit, Neşe (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)
Antrasen fonksiyonlu okzanorbornen monomeri ve ω-antrasen uç-fonksiyonlandırılmış okzanorbornenil PS makromonomeri oda sıcaklığında diklorometan içerisinde birinci jenerasyon Grubbs katalizörü kullanılarak halka açılma metatez polimerizasyonu ile sentezlendi. Sonra 120 oC’ de toluende Diels-Alder reaksiyonu ile maleimid uç-fonksiyonlu polimerler, PEG-MI, PMMA-MI ve PtBA-MI sırasıyla poly(oxanorbornen)-g-PEG, poly(oxanorbornen)-g-PMMA aşı kopolimerleri ve poly(oxanorbornen)-g-(PS-b-PEG), poly(oxanorbornen)-g-(PS-b-PMMA), ve poly(oxanorbornen)-g-(PS-b-PtBA) aşı blok kopolimerleri eldesi için sentezlendi. Aşı kopolimerizasyonun Diels-Alder click reaksiyonu etkinliği UV-Vis spektroskopisi ile gözlemlendi. Aşı kopolimerleri ve aşı blok kopolimerlerinin dn/dc değerleri üçlü dedektör GPC (TD-GPC) kullanılarak elde edildi ve bu değerler cihaza tanıtılarak molekül ağırlıkları, intrinsik viskozite ([η]) and hidrodinamik yarıçapı (Rh) değerleri elde edildi.

Anthracene-functionalized oxanorbornene monomer and oxanorbornenyl polystyrene (PS) with x-anthracene endfunctionalized macromonomer were first polymerized via ringopening metathesis polymerization using the first-generation Grubbs’ catalyst in dichloromethane at room temperature and then clicked with maleimide end-functionalized polymers, poly(ethylene glycol) (PEG)-MI, poly(methyl methacrylate) (PMMA)-MI, and poly(tert-butyl acrylate) (PtBA)-MI in a Diels– Alder reaction in toluene at 120 C to create corresponding graft copolymers, poly(oxanorbornene)-g-PEG, poly(oxanorbornene)- g-PMMA, and graft block copolymers, poly(oxanorbornene)- g-(PS-b-PEG), poly(oxanorbornene)-g-(PS-b-PMMA), and poly(oxanorbornene)-g-(PS-b-PtBA), respectively. Diels–Alder click reaction efficiency for graft copolymerization was monitored by UV–vis spectroscopy. The dn/dc values of graft copolymers and graft block copolymers were experimentally obtained using a triple detection gel permeation chromatography and subsequently introduced to the software so as to give molecular weights, intrinsic viscosity ([η]) and hydrodynamic radius (Rh) values.
Graft Copolymers Via Romp And Diels-alder Click Reaction Strategy
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Keywords: anthrasen; Diels–Alder click reaksiyonu; aşı kopolimeri; aşı blok kopolimeri; Grubbs’ ilk jenerasyon katalizi; anthracene; Diels–Alder click reaction; graft copolymer; graft block copolymer; Grubbs’ first-generation catalyst;;