Cnc Takım Tezgahlarında Hızlı Talaş Kaldırma Prosesinin Teorik Ve Deneysel İncelenmesi - Gamsız, Erdal (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, hızlı talaş kaldırma koşullarında ve frezeleme prosesinde çeşitli takım-iş parçası malzeme çiftlerinin aşınma davranışları incelenmiş ve deney sonuçlarına dayanarak; aşınma modelleri oluşturulmuş, hızlı talaş kaldırma ile ilgili bir teori meydana getirilmiş ve VBm=f(t) şeklinde aşınma-çalışma zamanı ve ayrıca T=f(v) şeklinde hız-ömür denklemleri elde edilmiştir. Kullanılan dört tip takım malzemesine göre (CBN, TiAlCN ve TiCN kaplamalı sert metal, kaplamasız sert metal), hızlı talaş kaldırmada takım malzemelerindeki aşınma davranışı birisi doğrusal, diğeri doğrusal olmayan iki aşınma modeline göre geliştiği gösterilmiştir. Hızlı talaş kaldırma teorisine gelince, burada talaş kaldırma fonksiyonunun esasen takımın ana malzemesine ait olduğu, kaplamaların yalnızca takımı sıcaklık, termik şok, sürtünme ve kimyasal etki gibi olaylardan koruyan bir ara malzeme rolünde oldukları açıklanmıştır. Regresyon analizine dayanarak yapılan analitik çalışmalara göre aşınma davranışını en iyi yansıtan beşinci derecede bir polinom olduğu, ancak amaca daha uygun olan bu polinomlar iyi bir yaklaşımla doğrusal denklemlerle temsil edilebileceği sonuca varılmış ve bu denklemler verilmiştir.

In this study, wear behaviours of various tool-work piece materials have been examined in high speed machining conditions and in milling process, and according to the result of the experiment; a wear model is formed, a theory related with high speed machining is developed and the equation VBm=f(t) as wear-run time and T=f(v) as speed-life have been obtained. As to four types of tool materials used (CBN, TiAlCN, TiCN coated hard metal and uncoated hard metal), it is shown that the wear attitude in tool materials have been developed in two types in high speed machining. In the theory of high speed machining, it has been explained that the chip removal function depends mainly on the base materials of the tool and coatings role as an intermediate materials which protects the tool from heat, thermal shocks, friction and chemical effects. According to the analytical studies depending on regression analysis, it has been concluded that the best wear attitude is represented by a fifth degree polynomial equations, which are more suitable for the aim, can be represented by linear equations with the help of a good approach. As a result, the obtained equations are given at the end of this study.
Theoretical And Experimental Study Of High Speed Machining Process In Cnc Machine Tools
Tez (Doktora) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (PhD) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Keywords: Hızlı talaş kaldırma; aşınma; ömür; High speed machining; wear; life