Otomotiv sektöründe QS 9000 olgusu ve plastik enjeksiyonla kalıplama kuruluşuna uygulanması - Demirler, Ahu Gürkavcı (Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999)
1980 yılının başlarında otomotiv dünyasının Üç Büyükleri olarak adlandırılan Ford. General Motors ve Chrysler kendi tedarikçi kuruluşlarını, ekonomik olarak pek çok avantaj da sağlayabilecek yaygın olarak kullanılan standartları kullanmaya yönlendirmişlerdir. Özellikle Amerika'da yaşanan büyük rekabette, otomotiv devleri daha önceden kaliteli olarak nitelenen ürünlerin artık müşterinin beğenisini görmemesi ve satış öncesinde ve sonrasında yaşanan problemler sonucunda işi yeniden düşünmek zorunda kalmışlardır. Bu tür yaklaşımlar Üç Büyükleri kalite sistem gereksinimleri konusunda değişikliğe yöneltmiştir. Bu değişiklik iki ana başlık altında ele alınacak olursa;. Kalite sistem gereksinimlerinin ulusal hale getirilmesi.. Bu gereksinimlerin otomotiv firmaları arasında harmonize edilmesi. Bu anlamda, kalite sistem gereksinimlerinin ulusallaştırmasında ISO 9001. otomotiv kalite sistem gerekleri için temel olarak alınacak ve Ford, General Motors ve Chrysler'in her birine ait kalite sistem gereklerine adapte edilecektir. QS 9000 tedarik zincirinde sürekli iyileştirme, hata önleme, değişiklikleri ve kayıpları önleme amacıyla ilk olarak Ağustos 1992'de Tedarikçi Kalite Gereksinimleri Kitapçığı adı altında yürürlüğe konmuştur. Ardından Chrysler'in Kalite GüvecesiEI Kitabı, Ford'un Q101 Kalite Sistemi Standardı, General Motors'un Mükemmellik için Hedefler-1'i ve bazı büyük kamyon üreticilerinin öngördüğü koşulların bir harmonizasyonu şeklinde Ağustos 1994'de yayınlanmıştır. QS 9000'in 1995 senesindeki baskısı ise ilk baskısına birtakım ilaveleri ve üç büyük üretici firma tarafından öngörülen değişiklikleri içermektedir. QS 9000'in 1995 baskısı ana başlıklar halinde aşağıdaki gibidir: QS 9000 - Bölüm I: ISO 9001 Gereksinimleri QS 9000 - Bölüm II: Sektöre özel Gerekesinimler i- ilk Numune Onay Prosesi ii- Sürekli İyileştirme iii- Üretim Yeterlilikleri QS 9000 - Bölüm III: Müşteriye özel Gereksinimler i- Ford'a özel Gereksinimler IX ii- Chryslera Özel Gereksinimler iii- General Motors'a Özel Gereksinimler iv- Kamyon Üreticilerine Özel Gereksinimler Son olarak 1998 in Mart ayında QS 9000'in 3. Baskısı yayınlanmış ve farklı pek çok değişikliği beraberinde getirmiştir. Bu baskısında QS 9000. Bölüm ll'yi tamamen ortadan kaldırarak. Bölüm İde yer alan 4.2 maddesinin içerisine yerleştirmiştir. Bölüm III ise yine aynı içerik ile Bölüm II olarak değişikliğe uğramıştır. Bu çalışma içerisinde ISO 9000 ve QS 9000 içerik olarak karşılaştırmaya tabi tutularak, bir plastik enjeksiyon firmasında QS 9000"in gereği olan OHTEA ve İPK çalışması uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Tez içerisinde de açıklandığı üzere Olası Hata Türü ve Etkileri Analizi olarak bilinen OHTEA. bir sistemde, tasarımda, proseste veya serviste oluşan. hataları problemleri müşteriye ulaşmadan önce tanımakta ve elimine etmekte kullanılan bir kalite tekniğidir. OHTEA. önleyici ve uyarıcı bir tekniktir. Bununla birlikte, proses tanımlanmadan önce hatanın etkisinin ve sebeplerinin tasarımını yapan kişi tarafından metodik bir yaklaşımla incelenebilmesini sağlar ve gerçekte oluşabilecek olası hataların sistematik bir yolla analizini yapar. İstatistiksel Proses Kontrol (İPK) ise kalite teknikleri arasında en bilinenidir. İPK tekniği, ürün oluştuktan sonra değil, üretim sürecinde prosesteki değişimlerin görüntülenmesini sağlayarak değişimlerin azaltılmasına veya ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetlerin başlatılmasına temel hazırlar. Uygulamanın gerçkleştirildiği yer olarak seçilen Plastaş Plastik San. A.Ş.. 1956 yılında kurulmuş bir otomotiv yan sanayii kuruluşudur. Kalite konusunda ilk adımını 1995 senesinde ISO 9002 belgesini alarak gerçekleştirmiştir. 1998 senesinde ise bir otomotiv yan sanayii kuruluşu olarak ISO 9000 konusunda yetersiz kalındığı farkedilmiş ve QS 9000 çalışmalarına başlanmıştır. Plastaş Plastik San., hemen hemen Türkiye'deki bütün otomotiv ana sanayii firmalarına plastik parça bakımından hizmet veren bir kuruluştur. Otomotiv kablo tesisatı kanalları, iç giydirme parçaları, vites körüğü, topuzu ve kolçağı, klima kontrol paneli, otomobil jant kapağı, hava kanalları, komple arka stop lambaları, otobüs koltuk kabuğu gibi plastik aksamların üretimini 10 ayrı ünitenin ortak çalışması neticesinde yürütmektedir. Bu tez çalışmasında günümüzün kalite anlayışının otomotiv yan sanayi kuruluşlarında giderek zorunluluk haline getirdiği QS 9000 uygulaması çerçevesinde uygulama gereği olan ve ana sanayi-yan sanayi bütünleşmesinin önemli bir öğesi durumuna gelen OHTEA ve İPK tekniği uygulanmıştır. Bu uygulamalı çalışma, Plastaş Plastik San.'nin kalite kontrol ve üretim departmanı ile ortak çalışma olarak yürütülmüş ve işletmede üretilen çamurluk iç kaplama parçasına ait OHTEA ve yine bu parçaya ait olan bir boyutsal ölçümle ilgili İPK çalışması gerçekleştirilmiştir. Çıkan sonuçlar ve değerlendirmeler firmada bahsedilen bu birimler ile ortak olarak yapılmıştır.

As one more perponse competitiveness, beginning in the late 1980s. Ford, General Motors (GM) and Chrysler (known as the Big Three) began to realize that there was economic advantage to adopting common standarts for their supplier bases. The Automotive Industry Action Group developed a measurement system analysis manual in 1990 and a statistical process control (SPC) reference manual in 1991. These and other similar efforts were well received by the supplier community and were successful in minimizing the confusion aand associates costs incurred by both the Big Three and the automotive supplier base due to multiple standarts in these areas. These efforts to commonize existing practices have helped companies to develop a better understanding of topics of mutual interest within the automotive industry. There are several advantages to this approach, one being the ability of one supplier using one set of instructions to satisfy many customers. These benefits have inspired the Big Three automakers to change their quality assurance management system requirements as well. These changes take two forms: 1. Internationalization of quality requirement standarts. 2. Harmonization of requirements among the automakers. Internationalization involves adopting ISO 9001 from the ISO family of standarts as the basis for the new automotive supplier quality requirements. Harmonization results from blending the formerly seperate quality system requirements of Ford, Chrysler, General Motors and The Heavy trucking industry. The resulting requirements are called QS 9000. It combines the common requirements of these major customers, the general requirements of ISO 9001, and the specific requirements of individual customers. The goal of QS 9000 is to provide a common basis for continuous improvement, defect prevention and variation and waste reduction, and to provide a starting point for a closer working relationship in the automotive industry. QS 9000 was first released in August 1994, and a second version, the first on a worldwide basis, was released in February 1995. The version incorporated input from those implementing QS 9000 and included changes recommended by the Big Three's European affiliates to faciliates QS 9000 implementation throughout Europe. QS 9000 is divided into the following sections in February 1995: XI . Section I: ISO 9000-based requirements. Section II: Sector - specific requirements. Section III: Customer - specific requirements Section I contains two-thirds of contents of QS 9000 and forms the basis for its quality system requirements. It uses section four of the 1994 version of ISO 9001 as its foundation; the 20 ISO 9001 quality system elements appear verbatim in italic type. Interpretations and supplemental quality system requirements from the QS 9000 Task Force are inserted appropriate places in normal type. Section II and III contain sector - specific and customer - specific requirements, respectively, that the task force wated to communicate to the suppliers, but could not fit neatly into the ISO 9001 format of Section I. Section II requires:. Compliance with the production part approval process (PPAP) manual. Development of specific action plans for continuous improvement. Use of mistake - proofing methodology. Management of production tools Section III contains miscellaneous and detailed Ford. GM. and Chrysler - specific requirements for a wide mix of items, including identification symbols for product characteristics, heat treating requirements, and shipping label guidelines. But in March 1998 the third edition of QS 9000 was released. There was not the Section II in this edition. The Section II is taken part in Section I ( in addition to the 4.2 element) and Section III in February 1995 is called Section II in March 1998. The purpose of this study is to comparison ISO 9000 and QS 9000 standarts as their contents and functions.And in this study, to take the subject up that the failure mode and effect analysis (FMEA) in a plastic injection moulding company that has ISO 9002 certificate. This company is Plastaş Plastik San. A.Ş.. It was founded in 1956. Plastaş produces more than 500 different thermoplastic based parts for the automotive, appliance and other industry sectors at its factory in Tuzla. The certified Quality Assurance system of Plastaş is in accordance with the requerements of ISO 9002. Plastaş is a specialist in the production of technical plastic parts, utilizing injection, blow moulding, sheet extrusion and thermoforming processes.. The injection moulding plant has machines ranging from 1300 to 18000 kN clamping force and capable of shot weights up to 6000 grams.. The blow moulding plant has machines ranging from 3 to 60 liter capacity, capable of producing parts up to 4000 grams.. The sheet extrusion plant is capable of producing coextruded sheet up to 1300mm. wide and 1 to 7mm. thick. The sheet is formed on thermoforming machines. The above main process are complemented with the painting shop, assembly shop and laboratories. The moulshop is capable of maintaining, repairing and rebuilding moulds.
The Fact of QS 9000 in the automotive sectors and a practise in the plastic injection moulding company
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Enjeksiyon kalıpları; ISO 9000; Kalite sistemi; Otomotiv sektörü; Plastik enjeksiyon makineleri; Injection molds; ISO 9000; Quality system; Automotive sector; Plastic injection machinery