Çöp Sızıntı Suyu Arıtımında Magnezyum Amonyum Fosfat Çöktürmesinin Uygulama Şekilleri Ve Hava İle Sıyırmayla Koi Gideriminin İncelenmesi - Şafak, Atakan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Çöp sızıntı suları, içerdikleri yüksek konsantrasyonlarda organik ve inorganik kirleticilerle arıtılması zor atıksulardır. Çöp sızıntı sularının önemli bir bileşeni olan azot alıcı ortamlarda ötrofikasyona neden olarak su kaynaklarının kalitesini bozmakta ve yararlı kullanımını engellemektedir. Atıksulardan azot gideriminde yaygın bir kullanıma sahip olan biyolojik metotların çevre koşullarına karşı hassas olması, yüksek amonyak konsantrasyonlarının inhibisyon etkisi göstermesi ve düşük sıcaklıklarda verimin azalması gibi dezavantajları vardır. Çalışmanın amacı; çöp sızıntı sularında magnezyum amonyum fosfat çöktürmesi ile biyolojik arıtma prosesinin birlikte değerlendirilerek azot ve organik madde gideriminin incelenmesi ve magnezyum amonyum fosfat çöktürmesinin arıtma şemasındaki yerinin belirlenmesidir. Bu çerçevede magnezyum amonyum fosfat çöktürmesi ile biyolojik arıtmanın çeşitli kombinasyonları incelenerek arıtma performansları belirlenmiştir. Bununla birlikte hava ile sıyırma prosesi sonucu çöp sızıntı suyunun karakterinde meydana gelecek değişim belirlenerek bu işlemi takiben biyolojik arıtma ve MAP çöktürmesi uygulamaları ile arıtma verimleri incelenmiştir.

Young landfill leachates are complex polluted wastewater with high concentrations of several organic and inorganic pollutants. Nitrogen is one of the important pollutants in the leachate. Because nitrogen causes eutrophication in the receiving media, it must be removed from wastewaters before their discharge. Nitrogen removal by magnesium ammonium phosphate (MAP) precipitation has some advantage in comparison with biological methods. Biological method affected from low temperature and toxic substances even high concentration of ammonia and the energy consumption to aeration for nitrification is high. Purpose of this study is to investigate the use and application of MAP precipitation within the treatment stages of young leachate. In addition volatilization of the leachate and its effect on the treatment has been experimentally studied. To remove ammonia from young landfill leachate, MAP precipitation was applied before and after biological process. On the raw landfill leachate, coagulation-flocculation process applied using FeCl3 and the results compared with MAP precipitation. By aeration of landfill leachate, high COD removals observed and the effects of this process to biological treatment and MAP precipitation applications were evaluated.
Application Of Map Process For The Treatment Of Young Leachate And The Assessment Of Cod Removal By Volatilization
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2001
Keywords: Çöp sızıntı suyu; magnezyum amonyum fosfat çöktürmesi iyolojik arıtma; hava ile sıyırma; Landfill leachate; magnesium ammonium phosphate precipitation biological treatment; volatilization