Türk İnşaat Sektöründe İhale Sürecine Yönelik Risk Yönetimi Kapsamında Alan Çalışması - Karaçar, Pelin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, Türk inşaat yüklenicilerinin, risk yönetimi konusundaki bilgi-yetkinlik seviyeleri, tavırları, tecrübeleri, ve bu alandaki birikimlerini ihale sürecinde nasıl kullandıkları araştırılmıştır. Sözleşme, risk yönetimi kapsamında risklerin tanımlandığı ve malsahibi ile yüklenici arasında bu risklerin dağıtıldığı bir döküman olarak değerlendirilmiştir. Böylece öncelikle bir risk analizi çalışması yapılmış ve sözleşmeye girebilecek risk çeşitleri belirlenmiştir. Daha sonra sözleşmenin hangi maddesine hangi risk türünün ne derece etki ettiğini araştırmak üzere anket formları düzenlenerek alan çalışması yapılmıştır. Sonuçta ileride bu alanda yapılabilecek diğer çalışmalar için veri toplanmış, kapsamlı bir risk analizi çalışması sonucunda inşaat ile ilgili sözleşmelerde yer alan en önemli riskler belirlenmiş ve yapılan alan çalışmasının sonucunda bugün Türk inşaat firmalarının etkilendikleri en önemli risk parametresinin politik ve siyasal istikrarsızlık olduğu ortaya çıkmıştır.

In this study the risk behaviour of Turkish construction firms and their experience and knowledge level about risk management is investigated. The study is mainly focused on the contarcting stage of the construction project. The contract document is evaluated as a servant for the identification of risks and an allocator for those identified risks between the owner and the construction firm. On that basis a comprehensive risk analysis is carried out and most contract relevant risk types have been collected. Afterwards, a case study is made to detect the importance of risk types on to the contract clauses. The collected data is useful for the future studies which will be carried out on the same field. As a resault of the case study, the most important risk type for today’s Turkish construction firms is identified as the political instability.
A Case Study Of Turkish Construction Firms – Risk Analysis And Their Behaviour For Risk Management
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2000
Keywords: Risk yönetimi; risk analizi; sözleşme; ihale süreci; Risk management; risk analysis; contract; tendering