Harici Yük Taşımanın Transonik Sürat Bölgesinde Hesaplamalı Analizi - Aslan, Cenker (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Bu çalışmada, transonik sürat bölgesinde harici yük taşımanın hesaplamalı analizi ve uygulaması yapılmıştır. Bu problemin analizinde metod olarak hesaplamalı akışkanlar dinamiği (CFD) kullanılmıştır. NACA64A010 kanadı ile ön ve arka kısmı “ogive” şeklindeki bir silindirin (OCO) bu kanadın altına yerleştirilmesi ile elde edilen kompleks geometrinin birbirleriyle etkileşimli akış alanları farklı hücum açıları ve farklı harici yük pozisyonlarında hesaplanmıştır. Bu kompleks geometriye ait iki boyutlu kompozit grid, “grid overlapping” metodunu kullanan MaGGiE adlı bir kod kullanılarak hazırlanmıştır. Tüm problemler CFL3D adı verilen ve “finite volume” metodu kullanan bir çözüm algoritması kullanılarak hesaplanmıştır. Çözümlerde zamana bağımlı olmayan “Inviscid Euler” denklemleri kullanılmıştır. Geometrilerin birbirlerinin akış alanını etkilediği karmaşık bölgelere ait kontur çizgileri ile basınç katsayılarındaki değişim çizimlerle gösterilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırılmış ve birbirleri ile oldukça uyumlu oldukları görülmüştür.

In the present work, a computational application and analysis of external store carriage is studied in a transonic speed region. Computational Fluid Dynamics (CFD) is used as a methodology in order to analyze this phenomenon. The interference flowfield between NACA64A010 airfoil and Ogive Cylinder Ogive (OCO) combination at various angles of attack and different external store locations is investigated at 0.95 Mach. A composite grid generator, MaGGiE, which uses grid overlapping method of domain decomposition technique, is used to create the two dimensional composite grid for the complex geometry. A new version of CFL3D, a finite volume solver for the structured grids, is used as the flow solver. In this study, Inviscid Euler equations are solved by implementing a steady state, implicit, approximately factored, upwind biased method in order to investigate interference flowfield of this complex geometry. The demonstration of the results is accomplished by plotting contour lines and Cp plots of the cases. The results are compared with the results in the literature, and they are in good agreement.
Computational Analysis Of External Store Carriage In Transonic Speed Regime
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2003
Keywords: CFD; Harici Yük; Kompozit Grid; Transonik Sürat; CFD; External Store; Composite Grids; Transonic Speed