Feldispat Cevherinin Flotasyon ile Zenginleştirilmesinde Tane Boyutu Değişiminin Etkisi - Burat, Fırat (Cukurova Universitesi Muhendislik-Mimarlik Fakultesi Dergisi, 2017)
Bu calisma kapsaminda farkli boyut araliklarinda hazirlanmis feldispat cevherinin flotasyon ile zenginlestirilmesi amaclanmistir. Ilk asamada mika, ikinci asamada demirli ve renk verici mineraller yuzdurulmus, son asamada da feldispat/kuvars ayrimi yapilmistir. Flotasyon islemleri sonucunda, tum boyut gruplari icin gecerli olmak uzere, ortalama %11,4 Na2O, %0,02 Fe2O3 ve %0,03 TiO2 iceren seramik ve cam endustrisinin talep ettigi albit konsantreleri uretilmistir. 300 μm altinda yapilan flotasyon deneylerinde, her bir boyut grubunda elde edilen feldispat konsantrelerinin Na2O icerikleri birbirine cok yakin olarak bulunmus, -300+53 μm boyut grubunda yuzdurulen feldispat miktarinin artmasiyla birlikte verim %90,2’ye yukselmistir. -212+75 μm boyut grubunda yapilan deney sonucunda ise %80,8 miktarinda bir feldispat konsantresinin %85,3 Na2O verimi ile uretilebilecegi anlasilmistir. -150+75 μm boyut grubunda yapilan deney sonucunda ise %77,4 miktarinda bir feldispat konsantresi %79,6 Na2O verimi ile alinmistir. Dogrudan ogutulmus malzeme ile yapilan flotasyon deneylerinde ise slam kaplama durumundan dolayi Na2O veriminde yaklasik %10 oraninda dusus gorulmustur.