Mega Konteyner Gemisi - Ekin, Nurullah (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012)
Dünya genelinde işlem hacminin hızla artmasıyla birlikte konteynır taşımacılığı da hızla yükselişe geçmiştir. Deniz yolu taşımacılığı diğerlerine göre çok daha ucuz ve güvenilir olduğu için firmalar bu alanlara büyük yatırımlar yapmıştır. Bununla birlikte rekabet artmış ve lojistik şirketleri “farklılıklar” yaratmaya başlamıştır. Global finans sıkıntıların artmasından ve yakıt fiyatlarının sürekli dalgalanmasından dolayı yeni stratejiler artık kaçınılmaz olmuştur ve böylece gemi taşımacılığı artık yeniçağına girmiştir. Rekabet sisteminde ayakta kalabilmek ve büyümek için “konteyner taşımacılığı” geliştirilmiş olup yüksek kapasiteli konteynır gemileri üretilmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte mega konteynır gemilerinin yapılması artık hayal dışı olmuş olup firmaların ayakta kalabilmesini sağlamıştır. Büyük kapasiteli gemilerin çalışabilmesi için gereken teknik koşullar hızla iyileştirmiş olup “hub limanlar”ın sayısı hızla artmıştır. Deniz taşımacılığındaki en çok üzerinde durulan hususlardan bir tanesi doğru zamanlamadır bu yüzden konteyner limanlarındaki kreyn sayıları artırılmıştır. Mevcut limanlara devlet tarafından destekler artmış olup daha modern ekipmanlar alınmaya başlanmıştır ve böylece daha kısa zamanda daha fazla konteynır elleçlenmesi yapılabilmektedir. Yüklerin indirilip-boşaltılması esnasında yardımcı ekipmanların önemi anlaşılmış olup bu işlemlerin daha hızlı yapılabilmesi içinde barkot veya gps gibi sistemler konteynırlara entegre olmuştur. Her ne kadar en büyük kapasite ve boyutlarda konteyner gemisi inşa etme arzumuz olsa da ekonomik koşulların buna hazır olması çok önemlidir. Bu çalışmanın ilk kısımları “liner taşımacılık” ile ilgili olup son on yıl içerisinde olan değişikler üzerinde durulmuştur ve gelecek yilların nasil bir talep getireceğini ve ne gibi ihtiyaçlar doğuracağını da bazı IMF verileri ile sentezlenmiştir. Bu çalışmanın uygulanabilirliği açısından bazı “sınırlamalar” üzerinde durulmuştur ve inşa edilebilecek uygun bir gemi profili tasarlanmıştır. Göz önünde bulundurulan kısıtlamalar başlıca ekonomik koşullar olmak üzere, liman derinlikleri, kreynlerin kapasiteleri, manevra alanı ve kabiliyeti, işlem hacmi ve ekonomik şartlar olmak üzere teknik anlamda inşa olanakları da çalışmanın bir parçası olmuştur. Bundan 50 yıl önce uzmanlar dâhil hiç kimse devasa gemilerin yapılabileceğini hayal bile edemiyordu fakat kimyasal tankerlerin hızla gelişmesi bu sınırları zorlamıştır ve 25 metre draft sınırları geçilmiştir. Konteyner gemileri için her geçen gün yeni çalışmalar yapılmakla birlikte sınırlar 400 metre üzerinde olmaya başlamıştır. Bu çalışmaları yaparken en büyük engellerden bir tanesi gereken makine gücünün çok fazla olması ve bunun istenilen hacimlerde olmaması ciddi sorun teşkil etmektedir. Bu doğrultuda gelişen teknoloji ile birlikte makine-form uyumu daha büyük önem kazanmıştır ve yeni sevk sistemlerinin kullanılması artık kaçınılmaz olmuştur. Denizcilik taşımacılığında navlun fiyatları günlük bazda dâhil değişmektedir ve gelişen her olumlu-olumsuz süreçler fiyatları doğrudan etkilemektedir. Bunun yanı sıra, yakıt harcamalarının denizcilik taşımacılığında en büyük payı aldığı düşünülürse bu doğrultuda yapılan çalışmaların şirketler için ne kadar hayati derecece önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Şirketler sürekli değişen bu parametrelerle mücadele etmek için farklı çözümler aramaktadır. Bu doğrultuda atılacak en büyük adımların başında gemilerin tam yüklü ve sürekli çalışması gelmektedir. Konteyner gemilerin belirli limanlar arasında sürekli çalışması ve ondan sonraki yük akışı için ise de küçük hacimli konteyner gemilerinin çalışıtırlması bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Yukarıda nedenlerin yeterli olmamasından ötürü, ortaya konan en verimli çözüm yolunun daha büyük hacimde ve daha az yakıt tüketimde olan yeni nesil gemilerin inşa edilmesi uzmanların ortak kararı olmuştur. Konteynır taşımacılığında büyük pay sahibi şirketler gemi siparişlerinin sayısını artırmış olup sürekli değişen ekonomik şartlarla mücadele için yeni çözüm yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Yeni nesil olarak adlandırılan 18,000 TEU hacimli on adet konteyer gemilerinin uzak doğuya sipariş edilmesi piyasada yeni bir akımın çıkacağına aşikârdır. Bu çalışmaya başlamadan önce inşa edilebilecek en büyük konteyner gemisi için engel konumundaki bazı koşulları çalışmanın üçüncü ve dördüncü bölümlerinde sundum. Bu engeller başlıca; mevcut liman koşulları, rıhtım derinliği, ulaşım koşulları, arz-talep dengesi, navlun ve petrol fiyatları yer almaktadır. Bu bahsi geçen koşulların olumlu olması durumunda da bazı teknik anlamdaki zorlukların dikkatlice incelenmesi ortaya konacak çalışmayı daha kapsamlı hale getirmiştir. Tüm bu engel teşkil eden ve geminin teknik anlamda şekillenmesini sağlayan faktörler incelendikten sonra beşinci bölümde mega geminin Rhino programında formu istenilen boyutlarda tasarlanmıştır ve sonradan bu form Maxsurf Pro programına transfer edilerek hız-direnç ve hız-güç eğrileri elde edilmiştir. Elde edilen bu değerler matematiksel yöntemlerle hesaplanan güç değeri ile karşılaştırılmış olup hata payı 5% civarında olduğu görülmüştür. Teknik koşulların yeterli düzeyde olmaması sebebiyle bu tasarlanan geminin daha verimli kullanılabilmesi için belirli limanlar arasında, yüksek teknolojili, çalıştırılmasının daha verimli olduğu öne çıkmıştır. Tüm koşullar göz önüne alındığı takdirde inşa edilebilecek en büyük geminin boyu 450 metre, genişliği 62 metre, draftı 16,7 metre ve toplamda 21,000 TEU kapasiteli olabileceği görülmüştür. Bu kapasitede ki geminin yüklerinin hızlı bir şekilde elleçlenmesi için yaklaşık olarak 6 adet gantry kreynin aynı anda çalışması gerekmetedir ve bu sayıda ekipmana sahip olan modern limanların sayısı sınırılıdır. Tüm bunlar dikkate alındığında, mega geminin Singapur- Los Angeles veya Long Beach- Rotterdam limanları arasında çalışması şirketler için daha fazla kazançlı olduğu çalışmanın son kısımlarına doğru gösterilmektedir. Yakıt tüketim maliyetini aşağıya çekebilmek için yeni nesil gemi motoru tercih edilmiş olup iki makine kullanılmıştır. Gemi direncinin gemi hızının küpü ile orantılı olduğu göz önünde bulundurulmuştur ve gemi dizayn hızının 24 knot olmasına direnç-hız eğrisi incelendikten sonra karar verilmiştir. Hali hazırda en büyük konteynır gemisi olan Emma Maersk ile ekonomik anlamda detaylı karşılaştırmalar altıncı bölümde yapılmıştır ve “mega konteynır gemisinin” 13% gibi bir oran fazlasıyla daha kazançlı olduğu ortaya çıkmıştır. Gelişen ekonomik krizlerin ve soğuk savaşların petrol fiyatlarına etkisi denizcilik şirketlerine ciddi zararlar vermiştir ve bununla mücadele etmenin en kolay yolu “mega gemiler” olduğu sonuç bölümünde sunulmuştur. Daha büyük sayıda yük taşıyabilecek gemiler özellikle, yakıt, mürettebat, liman masraflarını en aza indirerek navlun fiyatlar üzerinde de yeterli esnekliği şirketlere sağlamaktadır. Yaptığım çalışmada yukarıda değinilen kriterler göz önünde bulundurularak “mega konteyner gemisi” tasarlanmıştır ve bunun bir çok ekonomik avantajı olduğu son bölümde gösterilmiştir. Mega gemi yeterince büyük ve teknik anlamda üst seviyede olan konteyner limanlar arası çalışabilir. Bu kapsamda bu geminin daha verimli kullanılması açısından “Transpacific” hatta (Singapur-Los Angeles) operasyonu çok daha verimli olduğu anlaşılmıştır.

It is a well-known fact that volume of liner shipping marketing has been increasing and competition between shipping companies has started to be more aggressive. In the light of current market situations where huge orders of mega containerships are building up in order to get more profit, this thesis proposes as its principle objective and in depth analysis on the “ultimate size of containership” for liner shipping companies. To accomplish this aim, there are some obstacles which should be attempted for large vessel and after that the ship can sail between significant hub ports. This scenario base on ports and companies’ future plans within next five years due to reach certain volume of containers. The literature body is devoted to studies on the economies of scale with regards to ship operations. Besides, key factors of determining ultimate volume of container vessel is studied in literature review and world economy conditions and liner shipping marketing volume are explained as well. Besides, containership operational cost and supply-demand chain of liner shipping marketing are generated in order to reach better result of designing 7th generation containership. The study focus of this thesis comprises a quantitative approach and support with a qualitative approach. In the first place, the qualitative approach is in-depth gathering information about liner shipping marketing and their existing conditions. In the second place, the quantitative approach will be mainly using a technical modelling-formula and result estimate cost to make requirements of ultimate size of containership clear. According to result of my study, containerization has spread throughout the world and demand on liner shipping has been rising. To handle this, companies are working on volume of ships and they try to optimize them to get more benefit such as; just in time, less bunker cost, more capacity and speed. Vessel sizes have gradually increased to compete in the aggressive marketing conditions. In the light of foregoing, the ultimate vessel size is designed considering by existing limitations and obstacles. It can be served a few hub ports since ports conditions and regulations are limited. Moreover, 7th generation must sail between Asia (Singapore-Shanghai) to America (Los Angeles-Long Beach) because they allow the ship deploying boxes and it is more efficient way to provide advantages to companies. The results and model will serve as a platform according to planning requirements as well as for terminal operators’ future plans because the ship’ load has some limitations to be handled. It is not only just finding the ultimate size of containership but also implementing cost efficiency for shipping marketing, thus permitting lower cost of transportation.
Ultimate Size Of The Containership
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Keywords: konteyner gemisi; gemi insaati; denizcilik; lojistik; containership; shipping; logistic; shipyards; vessels; ultimate vessel