Otomobil Kişiselleştirme Stratejileri Olarak Modifiye Ve Kitle Özelleştirmesi - Birol, Ekin (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012)
Otomobiller, birçok obje gibi sosyal ortamlarda kullanıcılarını temsilen mesajlar iletirler. Bu doğrultuda maddi kültürün konusu dahilindedirler. Kişiselleştirilmiş otomobiller, kullanıcı ile ilgili çok daha fazla kişisel bigli içerirler. Otomobiller ya satın alma sonrasında modifiye edilerek ya da satın alınmadan önce internetteki uygulamalar aracılığıyla kişiselleştirilebilirler. Ürünlerin kişiselleştirilme süreçleri bu iki örnekte farklı olarak işlemektedir. Sonradan gerçekleştirilen modifiye işleminde insiyafif daha çok kullanıcıda olduğundan dolayı daha yüksek miktarda zihinsel ve fiziksel çaba gerektirir. Seri üretime entegre edişmiş kitle özelleştirmesinde ise kullanıcı, ona tasarımcı tarafından sunulan seçenekler yoluyla ürünü kişiselleştirebilir. Bu süreç içindeki yüksek kontrol marka kimliğinin değişim süreci içinde kaybolmamasını sağlar. Uç noktalardaki modifiye örneklerinde ürünün tamamen değişmesi ve üreticiden uzaklaşması söz konusu olabilir. Kitle özelleştirmesinin sınırlı yapısı dahi kullanıcılar ve ürün arasında bir bağ kurulmasını sağlayabilirken, modifiyeli araçlarda bu bağın çok daha kuvvetli olduğu gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda kitle özelleştirmesinin zihinsel çaba, insiyatif, performans, görüntü amaçları, ve kişiselleştirmenin süresi anlamında modifiye kültürünün kitle özelleştirmesine kazandırabilecği çeşitli değerler vardır. Bu araştırmada da bu değerlerin kitle özelleştirmesi içinde nasıl kategorize edilip uygulanabileceği araştırılmaktadır.

Automobiles, as all commercial products are the subjects of material culture due to their role to perform on behalf of their users. Personalized automobiles contain extensive information about their users. Personalization takes place in mainly two different forms. The first possibility is that a certain mass produced product being personalized by a user after it’s bought. In this case it is defined as aftermarket modification. The other possibility is that the producer changes the mass produced product according to the customers desire before selling it. The personalization process still does not interfere with mass production; consequently it is called as mass customization. On the aftermarket modification, the initiative is usually on the user. Therefore the level of mental and physical efforts is higher. As Oppose to this, on mass customization, the user personalizes the product via the options provided by the designer. The high level of control on this process protects the brand identity from the extreme example of hacking. On these examples, the object is radically transformed into something else. Even though mass customziation can provide a stronger connection between the user and the automobile, on the cases of modification the connection is even stronger. So, there are lots of aspects that can be adapted from aftermarket modification to mass customization. These can be listed under topics of mental involvement, initiative, flexibility, performance and appearance goals and the duration of personalization. This research looks for ways to categorize and to apply these aspects to mass customization.
Automobile Personalization Strategies Of Aftermarket Modification And Mass Customization
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2012
Keywords: gösterge bilimi; otomobil; kişiselleştirme; semiotics; automobile; personalization