Enformasyon Teknolojisi - Yaren, İzzet Hakan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996)
Dünya son iki yüzyılda, yüzyıllar boyunca yaşadığı değişimlerden daha büyük bir değişimle karşılaştı. Bu değişimin kaynağı yeni tür enerjilerin ve sonrasında teknolojilerin ortaya çıkması idi. Böylelikle son iki yüzyılda dünya yepyeni çağlan artarda yaşadı. Endüstri devrimi, atom çağı derken kendimizi birdenbire bilgi ve enformasyon çağında buluverdik. Enformasyon çağı günümüz insanının hem iş hayatını hem de günlük yaşamım oldukça farklı biçimlere dönüştürdü. Bunun ardındaki nedeni analiz etmek için bu çağın karakteristiklerini irdelemek gerekli idi. Bu konuda uluslararası literatürde yakın tarihli pek çok araştırma var ancak ulusal literatürümüz bu konuda çok zengin değil. Bütün bu noktalan gözönünde bulundurarak enformasyonu ve onun teknolojisini inceleyerek, bu teknolojiden organizasyonlann en uygun biçimde nasıl yararlanabileceğini ortaya koymaya çalıştık. Bu çalışmada öncelikle enformasyon ve enformasyon teknolojisinin karakteristiklerini, gelişimini ortaya koyarak başladık. Daha sonra ise devrimsel nitelik taşıyan bu olgunun organizasyonlar için stratejik uygulama modelleri tartışıldı. Organizasyon yapışma etkisi ve organizasyonel değişimi gerçekleştirme amacıyla kullanımı incelendi. Çalışmanın son bölümünde Türk sanayii şirketlerindeki Enformasyon teknolojisinin durumuna ilişkin olarak yapmış olduğumuz anket araştırması ve sonuçlannın analizi ortaya konuldu.
Information Technology
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Thesis (M.Sc. ) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 1996
Keywords: Bilgi teknolojisi; Information technology