Disiplinlerarasılık Ve Disiplinaşırılık Arasında Mimarlık Bilgisi - Gökbayrak, Pınar (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Tez çalışmasında, modernleşme sürecinde ve postendüstriyel dönemde paralel olarak örgütlü bilgide yaşanan dönüşüm ve mimarlığın bu bilgi yapılanmasındaki konumu irdelenmiştir. Mimarlık bilgisinin, modernleşme döneminin uzmanlaşma eğilimli akıl haline rağmen, tümel bilgi alanını koruduğu, tam da bu nedenle uzmanlaşmanın ve disiplinleşmenin tartışmaya açıldığı postendüstriyel dönemde mimarlığın tümel bakış açısının bir avantaj olarak kullanılabileceği savunulmuştur. Çalışmanın sonunda ise, modern dönemde farklı yetki alanlarına ait bilgileri kendi kimliğinde toplayan her işin ehli mimarın yerini, farklı yetki alanlarına sahip uzmanlarca paylaşılmış bilgi ve enformasyon parçaları arasında, eşdeğer pozisyonda bir uzman olarak ilişki ağları kurabilen bir mimarın aldığı savunulmaktadır. Tez bağlamında ayrıca bilgi yapılanmasının ayrışması ve alt disiplinlere ayrılma olmak üzere, ayrışmalar, eleştiriler ve öneriler iki ölçekte tartışılmıştır.

The thesis studies the transformation in the structures of knowledge and the position of architectural knowledge within this structure. It is argued that, the architect due to his/her interdisciplinary attitude and holistic knowledge, will be in an advantageous position in the postindustrial period. The thesis focuses on fragmentations, criticisms, and alternative approaches in two different scales; which are the fragmentation of knowledge and divisions into sub-disciplines. The thesis argues that the generalist architect, equipped with different kinds of information of different disciplines in the premodern era, is getting transformed into a specialized architect among a group of specialists and sharing equivalent positions, who can build up relational networks in between the fragmented information coming from different disciplines.
Architectural Knowledge In Terms Of Interdisciplinary And Transdisciplinary Studies
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Keywords: Mimarlık bilgisi; disiplin; örgütlü bilgi yapıları; disiplinlerarası çalışmalar; disiplinaşırı çalışmalar; Architectural knowledge; discipline; structures of knowledge; interdisciplinary studies; transdisciplinary studies