Noktadan Noktaya Radyo Linklerde Zaman Bölmeli Çiftleme Tekniğinin Kullanılması - Yargıcı, Mehmet Ömer (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)
Hızla gelişen iletişim teknolijeri, mobil operatörlerin abonelerine çok çeşitli genişbant servisleri sunmasına olanak kılmaktadır. Bu değişim ile paralel olarak, abone başına artan kapasite ihtiyacı, transmisyon şebekelerinde de önemli ölçüde kapasite ihtiyacı doğurmuştur. Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak, bu tez çalışmasında, transmisyon erişim şebekelerinde sıkça kullanılan radyo linklerde yaygın olarak kullanılan frekans bölmeli çiftleme (FDD) tekniği yerine, genişbant servislerin yarattığı asimetrik trafik yapısına daha uygun olan zaman bölmeli çiftleme (TDD) iletim tekniğinin kullanılması önerilmiştir. Bu doğrultuda zaman bölmeli çiftleme tekniğine göre planlanan radyo linkler için, ihtiyaca göre değişen link parametrelerinin gerçeklenmesini sağlayan çerçeve uzunluğu hesap yöntemi paylaşılarak ve elde edilebilecek kazanımlar gösterilmiştir. Zaman bölmeli çiftleme tekniğinin operatörlere sağlayacağı faydalar, frekans bölmeli çiftleme tekniği ile kıyaslanarak belirtilmiştir. Tekniğin temel yapısı ve hedeflenen link değişkenlerinin sağlanabilmesi için önerilen değişken çerçeve uzunluğu yapısı, detay hesaplamaları ve benzetim örnekleri elde edilmiştir.

Rapid growing on communication technologies, make mobile operators to offer subscribers a wide variety of broadband services. In parallel with this change, the need for increased capacity per subscriber, cause the need for increased transmission capacity of networks. On the basis of this need, the access transmission networks are examined in this thesis. As a common method of access transmission, radio link technology is focused and time division duplexing (TDD) transmission technique is proposed to use rather than existing frequency division duplexing (FDD) technique, because of the asymmetric structure of new broadband services. The benefits of time division duplexing technique to the operators, are compared with frequency division duplexing technique. The basic structure and the key parameters of the technique is explained and also the proposed adaptive frame length structure is introduced to the readers with detailed calculations and simulation examples.
Time Division Duplexing Technique Usage In Point-to-point Radio Links
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2011
Keywords: noktadan noktaya radyo link; radyo link; zaman bölmeli çiftleme; point to point radio link; radio link; time division duplexing