Grıd Uygulamarına Mobil Cihazların Entegrasyonu - Öztürk, Ersan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)
Mobil cihazların Grid teknolojilerine ve sunucu uygulamalarına entegrasyonu bir taraftan süper bilgisayarları bir mobil cihazla kumanda etmeye olanak sağlanarken diğer taraftan da büyük uygulamaların önemli verilere heryerde ve her zaman erişebilmesine olanak sağlayabilir. Bu çalışma, GPS, sıcaklık, sağlık izleme ve kirlilik gibi farklı çeşitteki algılayıcıları barındırabilecek aynı zamanda pekçok yerden veri toplamaya olanak sağlayacak mobil cihazlardan veri toplama, işleme ve paylaşma üzerine bir örnek olması üzere planlandı. Projede konum ve hız verisi üretebilecek GPS alıcısına sahip mobil cihazlara örnek olarak cep telefonları kullanıldı. Sürücünün cep telefonu gibi otomobil içerisinde yerleştirilen mobil cihazların üzerinde koşturmak üzere geliştirilen istemci, konum ve hız verisini kısa zaman aralıklarında XML mesajları fotmatında GPRS üzerinden sunucuya göndermektedir. GDF formatında ana yol koordinatları önceden girilmiş sunucu uygulaması, aracın üzerinde hareket ettiği yolu bulur, yol için hız verisini zaman damgası ile birlikte kaydeder. Hızların ortalamasını hesaplamak ve bunu Internet ve WAP üzerinden sunmak üzere bir de görüntüleme uygulaması geliştirilmiştir. Eğer güncel veri yoksa, yani eğer o anda o yol üzerinde veri aktaran bir araç yoksa, istatistiksel veri kullanılarak bilgi sunulur. Böylece trafiği sadece uzamsal değil ayrıca zamansal olarak önceden görmek mümkün olur. Mobil cihaz üzerinde koşturan istemci uygulaması veya herhangi bir bilgisayar entegre sistem tarafından üretilen bilgiyi kullanabilir. Her ne kadar projede geliştirilen uygulamanın asıl amacı trafik bilgisi üretmek ve paylaşmak olsa da araç takibi, hatta trafik yönetimi için sistematik yaklaşımlar bu proje tarafından mümkün kılınabilir.

Integrating mobile devices into Grid technologies and server applications can give ability to command power of supercomputers with a mobile device on one hand and can allow big applications to reach important data anywhere, anytime, on the other. This project is planned to be an example to gather and share data that can be collected by ubiquitous mobile devices which can employ different kind of sensors such as GPS, temperature, health monitoring and pollution. In this project location and speed information that is produced by GPS enabled mobile devices such as mobile phones, is used. The developed client application running on mobile devices located in vehicles, such as the mobile phone of the driver, sends location and speed information to the server application in short time intervals via GPRS in the forms of XML like messages. The developed server application, which is preloaded with the highway coordinates via files in GDF format, locates the street that the vehicle is moving along and the received speed information is recorded along with a timestamp. A display application has also been implemented to calculate average of speeds at that very moment and post it on the Internet and WAP. If there is no actual data, i.e. there is no vehicle moving on a specific street, statistical data is utilized to produce such information. Thus foreseeing the traffic not only spatially but also in time is made possible.
Integrating Mobile Devices Into Grid Applications
Tez (Yüksek Lisans) -- İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Thesis (M.Sc.) -- İstanbul Technical University, Institute of Science and Technology, 2007
Keywords: Grid; kablosuz cihazlar; mobil uygulamalar; Grid; wireless devices; mobile applications